De gloeilamp
5 min
De opkomst van kunstlicht veranderde ons dagelijkse ritme, dat voorheen werd bepaald door de natuurlijke cyclus van dag en nacht veroorzaakt door zonlicht.
De opkomst van kunstlicht veranderde ons dagelijkse ritme, dat voorheen werd bepaald door de natuurlijke cyclus van dag en nacht veroorzaakt door zonlicht. Dankzij de krachtige verlichting van koolbooglampen was het mogelijk om voor zonsopgang te werken of na zonsondergang actief te blijven. Het warme licht van de gloeilamp moedigde mensen aan om langer op te blijven. Tot aan de Eerste Wereldoorlog hadden elektrische lampen nog stevige concurrentie van gasverlichting.
De gloeilamp van Edison
Voor de uitvinding van de gloeilamp werden koolbooglampen gebruikt om elektrisch licht te creëren. Een constante vonkontlading tussen koolspitsen zorgde voor een intense gloed in stations en fabriekshallen, maar ze waren te fel voor thuisgebruik.
De gloeilamp, ontwikkeld door Thomas Alva Edison, bestaat uit een draad met een hoge weerstand die opgloeit wanneer er stroom doorheen gaat. Om te voorkomen dat de draad verbrandt, wordt deze beschermd door een zuurstofvrij glazen bolletje. Edison verbeterde dit ontwerp in 1879, waarbij hij verkoold bamboe als gloeidraad gebruikte.
Joseph Swan, een Engelse uitvinder, bedacht ook een gloeilamp met zijn kenmerkende krul, waarbij hij chemisch bewerkt en verkoold katoen als gloeidraad gebruikte. Later werkten Edison en Swan samen, waarbij Edison het procedé van Swan overnam.
De argalamp van Philips
De eerste gloeilamp die Gerard Philips in 1892 op de markt bracht, had een gloeidraad van verkoold cellulose. Deze gloeilampen waren echter nog geen massaproduct vanwege hun hoge prijs en het gebrek aan elektriciteitsnetwerken in de meeste steden. Toen Philips in 1906 overstapte op gloeidraden van wolfraam, betekende dit een doorbraak omdat deze efficiënter waren dan andere gloeilampen. Na de Eerste Wereldoorlog groeide de gloeilamp uit tot een massaproduct, waarbij een succesvol product van Philips de Argalamp was, vernoemd naar de gebruikte gasvulling: argon. Gloeilampen gevuld met argon gingen langer mee.