Ga direct naar hoofdinhoud
Verhalen

Kunstnier van Kolff

5 min

Willem Kolff, geboren in Leiden, was een belangrijke pionier op het gebied van kunstmatige organen. Zijn uitvindingen hebben miljoenen levens gered.

Verhaal

De kunstnier

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Willem Kolff de eerste kunstnier, waardoor voor het eerst iemand met nierfalen kon overleven.


Kolff bouwde zijn kunstnier in het Stadsziekenhuis Kampen. Hij maakte de machine met houten latjes, een fietsketting, worstenvel, rubberen slangen, een naaimachinemotor, het koelsysteem van een T-Ford, aluminium van een neergeschoten vliegtuig en een waterbak van een emaillefabriek. De eerste zestien patiënten die hij behandelde, overleden. Maar in september 1945 slaagde hij erin om een 67-jarige vrouw in leven te houden. Zijn onderzoek tijdens de oorlog legde de basis voor een nieuwe medische ontwikkeling: kunstmatige organen, of bionische techniek.

Emigratie & ontwikkeling

Na de Tweede Wereldoorlog werd zijn werk in Nederland niet meteen geaccepteerd. In 1950 vertrok Kolff naar de Verenigde Staten. Daar ontwikkelde hij ook een hart-longmachine (1956) en een kunsthart (1957). Hij werd bekend als de vader van de kunstorganen. Kolff ontving 128 internationale onderscheidingen en kreeg dertien eredoctoraten. Vier keer werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Geneeskunde en Fysiologie, maar hij won deze prijs nooit. Zijn technieken zijn nu een belangrijk deel van de medische praktijk.

Uitvinder & verzetsheld

Kolff was niet alleen een uitvinder, maar ook een held in het verzet. In mei 1940 zette hij een bloedbank op en tijdens de Duitse bezetting redde hij honderden dwangarbeiders, waaronder verzetsmensen en Joden. Hij hield hen ziek, liet hen ontsnappen, verstopte hen of vervalste de administratie.

In 2018 verscheen een biografie over Kolff van de hand van historisch journalist Herman Broers: De man die miljoenen levens redde, dokter Willem Kolff (1911-2009).