Een uitzonderlijke reis
7 min
Simpliciakasten zijn meer dan alleen meubels; ze zijn schatkamers vol kennis en natuurlijke grondstoffen. Ooit gebruikten apothekers deze ladenkasten om planten, dieren en mineralen te bewaren voor het maken van geneesmiddelen.
Pionier van de natuur
In de 17e eeuw, in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, ontdekt de Duitse kunstenares en wetenschapper Maria Sibylla Merian (1647–1717) een nieuwe wereld vol bijzondere natuur. Ze leert rijke verzamelaars kennen die zeldzame voorwerpen bezitten, vaak meegenomen door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Geïnspireerd door de kleuren en vormen van tropische vlinders en insecten, besluit Merian in 1700 samen met haar dochter Dorothea naar Suriname te reizen. Dit was bijzonder voor die tijd, want twee vrouwen alleen op zo'n verre reis was ongewoon. Hun doel is om de planten en dieren van deze tropische kolonie te bestuderen en te tekenen.
Thesaurus Sanitatis
In Suriname begint Merian aan haar onderzoek. Ze bestudeert en tekent de levenscycli van de inheemse insecten, zoals vlinders en kevers. Dit was nieuw in haar tijd, omdat kunstenaars insecten meestal los van hun omgeving tekenden. Merian laat in haar tekeningen zien hoe een rups zich ontwikkelt tot een vlinder, en hoe elk insect afhankelijk is van de planten om zich heen. Haar tekeningen en aantekeningen zijn erg precies en geven een nieuw, wetenschappelijk beeld van de natuur. Haar werk helpt mensen in Nederland om meer te leren over de tropische natuur in Suriname.
Metamorphosis insectorum Surinamensium
Merian’s belangrijkste werk, Metamorphosis insectorum Surinamensium, verschijnt in 1705. Dit boek bevat gedetailleerde tekeningen van de insecten en planten die ze in Suriname heeft onderzocht. In dit boek laat Merian niet alleen de schoonheid van deze onbekende soorten zien, maar ook hoe verschillende planten en dieren samenleven en elkaar nodig hebben. Ze brengt deze bijzondere wereld tot leven voor haar publiek in Nederland, dat gefascineerd raakt door de kleurrijke tekeningen. Haar boek was een belangrijke stap in de wetenschap en wordt nu gezien als een van de eerste studies over hoe planten en dieren samen een geheel vormen in hun omgeving.
Canon van Nederland
Het werk van Merian is opgenomen in de Canon van Nederland, in het onderdeel over de VOC en WIC. Dit onderdeel laat zien hoe ontdekkingen en kennis uit de hele wereld Nederland in de 17e eeuw verrijkten. In de permanente tentoonstelling van het museum kunnen bezoekers het werk van Merian bewonderen en zo leren over haar bijdrage aan de wetenschap en kunst.
De Canon van Nederland vertelt het verhaal van vijftig belangrijke mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die de geschiedenis van Nederland vormen. Merians Metamorphosis is daar een belangrijk onderdeel van. Haar werk inspireert nog steeds en laat zien hoe nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen tot nieuwe kennis kunnen leiden.