Ga direct naar hoofdinhoud
Verhalen

Simpliciakast

4 min

Simpliciakasten zijn meer dan alleen meubels; ze zijn schatkamers vol kennis en natuurlijke grondstoffen. Ooit gebruikten apothekers deze ladenkasten om planten, dieren en mineralen te bewaren voor het maken van geneesmiddelen.

Verhaal

Grondstoffen schatkamer

Een simpliciakast is een meubel met laden, vaak verdeeld in vakjes, waarin simplicia worden bewaard. Simplicia zijn enkelvoudige plantaardige, dierlijke en minerale grondstoffen die apothekers vroeger gebruikten om geneesmiddelen samen te stellen. Deze kasten waren niet bedoeld voor handelsdoeleinden vanwege de kleine hoeveelheden, maar eerder als referentiecollectie voor studiedoeleinden of bij apothekersexamens.

Thesaurus Sanitatis

De oudste bekende simpliciakast, gemaakt voor het Haagse apothekersgilde in 1660, was ontworpen als een educatief meubel. Het symboliseerde dat een goede apotheker de natuur moest kunnen begrijpen en daaruit de juiste grondstoffen kon halen voor geneesmiddelen. De titel van het 'boek', genaamd Thesaurus Sanitatis (Schatkamer der Gezondheid), stond op de zijkant van de kast.

Educatief & symbolisch

Bij het openen van de kastdeur werd een landschap onthuld met voorbeelden van de planten die als simplicia werden gebruikt. De laden van de kast bevatten vervolgens de grondstoffen, netjes geordend naar de drie rijken van de natuur: dieren, planten en gesteenten. De kast zelf was vormgegeven als een reuzenboek, met details zoals boekklampen en wapenschilden van het gildebestuur.

Hoewel simpliciakasten een uniek Nederlands fenomeen lijken te zijn, waren ze van onschatbare waarde voor de apothekers van die tijd. Ze dienden niet alleen als opslagplaats voor grondstoffen, maar ook als educatief en symbolisch meubelstuk, dat de essentie van de farmaceutische kunst belichaamde.