Een uitzonderlijke reis

Terug naar VOC en WIC

In de Republiek komt de Duitse kunstenares Maria Sibylla Merian (1647 – 1717) in aanraking met welgestelde verzamelaars van exotica en rariteiten uit kringen rond de Verenigde Oost Indische Compagnie en de West Indische Compagnie. Geïnspireerd door de schoonheid van tropische vlinders besluit ze met haar dochter in 1700 de flora en fauna in Suriname te bestuderen. Een ongebruikelijke tocht voor twee vrouwen. De tekeningen die Merian in Suriname maakt, resulteren in 1705 in het boek Verandering der Surinaamse Insecten, waarin zij de inheemse insecten in hun natuurlijk habitat afbeeldt.

merian

Onderzoekers zoals Maria Sibylla Merian doen grote moeite om de flora en fauna van exotische streken in kaart te brengen. Hiermee dragen zij bij aan de kennis over deze gebieden in Nederland. Bovendien kunnen deze onderzoeken de VOC en WIC commercieel voordeel opleveren, omdat de compagnieën zo leren welke inheemse planten en dieren kunnen dienen al handelswaar of medicijn.

Metamorphosis insectorum Surinamensium is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat het een van de verhalen verbeeldt van het venster VOC en WIC. Het object is te vinden in de vaste presentatie De Gouden Eeuw. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. 

canon

Het Nederlands Openluchtmuseum nam in 2015 het initiatief om het netwerk te organiseren. Het is een samenwerking van tal van musea. Het complete overzicht is te vinden op de website van de Canon van Nederland. Hier vind je ook meer informatie over de canon, topstukken uit andere musea, activiteiten en uittips.

Zoek op