Groep 7/8
Wereld op zak

Terug naar Basisonderwijs

De snelste route van A naar B vinden is met een reisapp tegenwoordig heel makkelijk. Via je mobiel heb je de wereld op zak. Een kijkje in de ontwikkeling van de cartografie laat zien hoe de aarde in kaart gebracht is.

Op een speelse manier verkennen de leerlingen het topografische beeld dat wij van de aarde hebben. Ze bestuderen kaarten uit de 17de eeuw en ook moderne kaarten van steden,  landen, continenten en  de wereld. Daarbij gaan ze net als cartograaf Blaeu uit de 17de eeuw aan de slag met een tekenaap, een kompas en een voetmaat. Zo leren leerlingen door het gebruik van (meet)instrumenten hoe kaarten gemaakt worden, hoe dit vroeger gebeurde en wat voor kaarten er allemaal gemaakt zijn.          

Leerdoelen

De leerlingen komen meer te weten over cartograaf Blaeu en wat je op een kaart kunt lezen. . Ze ervaren door gebruik van (meet)instrumenten hoe kaarten tot stand komen, hoe dit in het verleden gebeurde en welke rijkdom aan kaartmateriaal zo is ontstaan. De les behandelt de thema’s Bodem, Kaart, Landschap en Verkeer. 

De les sluit aan bij de kerndoelen 47, 48, 49, 50, 51, 52 en 53 van Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek.

Praktische informatie

Wereld op zak wordt gegeven t/m 23 februari 2018. Boek dus snel!

Rijksmuseum Boerhaave in de klas, t/m 23 feb. 2018

Locatie: Op school
Duur: 2 uur (120 min.)
Groepsgrootte: Minimaal 22, maximaal 33 leerlingen. 
Kosten: €5,50 per leerling. Bij een boeking van meerdere lessen op dezelfde dag en dezelfde locatie geldt vanaf 34 leerlingen een korting van €2,- per leerling.

Reiskosten en reistijd zijn inbegrepen voor scholen binnen een straal van 50 km. Bij scholen daarbuiten worden kosten per lesdag in rekening gebracht. De onderwijsprogramma’s worden gratis aangeboden via de Cultuureducatiegroep.

Wereld op zak is ook te volgen met het Verwonderpaspoort

Boek nu!

Bel 071-7519962 of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Reserveer

Velden met * zijn verplicht

Zoek op