MBO
Gezondheidszorg

Tot en met 9 januari 2022

Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst van jouw werk in de zorg? En welke oplossingen biedt de wetenschap?

In de tentoonstelling Besmet! gaan studenten zelfstandig aan de slag met opdrachten waarin ze meer leren over de werkwijze van medisch personeel vroeger. Ze maken kennis met infectieziektes en de impact daarvan op het leven van eenieder en de impact op de wereld. Het coronavirus is voor iedereen een helder voorbeeld. Studenten leren in de tentoonstelling hoe mensen in de zorg, wetenschappers en burgers vroeger maar ook vandaag de dag omgaan met epidemieën. 

Leerdoelen

  • Studenten kunnen verschillende voorbeelden van infectieziektes noemen en of ze worden veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels.
  • Studenten kunnen uitleggen hoe je besmet kunt raken met een infectieziekte en welke factoren meespelen in de grootte van de verspreiding hiervan.
  • Studenten kunnen uitleggen wat de invloed van (intelligente) lockdown en social distancing is op de verspreiding van een besmettelijke ziekte.
  • Studenten kunnen uitleggen hoe een vaccinatie werkt en wat groepsimmuniteit inhoudt.
  • Studenten kunnen advies aan elkaar geven over hoe veilig te werken met besmette patiënten.
  • Studenten kunnen verschillen en overeenkomsten noemen tussen hoe mensen (in de zorg) vroeger en nu omgaan met de uitbraak van een infectieziekte en kunnen benoemen waar ze dat aan zien.
  • Studenten kunnen reflecteren op hun rol in het voorkomen van een uitbraak.
  • Studenten zijn na het volgen van dit programma bewust van de wetenschap achter het uitbreken, voorkomen en behandelen van een infectieziekte.

Kwalificatiedossiers

Dit onderwijsprogramma sluit aan bij de competenties uit het kwalificatiedossier van verschillende zorgopleidingen en het sluit aan bij het vak burgerschap. Een omschrijving van deze competenties vindt u in de docentenhandleiding onderaan deze pagina.

Praktische informatie

Werkvorm: Zelfstandig met de klas door de tentoonstelling. Print en gebruik het opdrachtenboekje om een bezoek aan Besmet! meer structuur te geven. Aan de hand van opdrachten bekijken studenten zelfstandig de tentoonstelling.
Duur: 90 min.
Aantal begeleiders: 1 volwassene per 15 studenten, we verwachten een actieve houding van begeleiders
Kosten: €5 per student (minimale prijs per programma €100,-)

Bij het onderwijsprogramma horen een docentenhandleiding en opdrachtenboekje:

Klik op onderstaande afbeelding voor een impressievideo van de tentoonstelling.

Boek nu!

Bel 071-7519962 of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Reserveer het MBO-onderwijsprogramma Besmet!

Velden met * zijn verplicht

Zoek op