Bovenbouw HAVO / VWO
Biologie

Tot en met 7 augustus 2022

Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? De tentoonstelling Besmet! gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Ook sluit de tentoonstelling aan bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

Actieve opdrachten

Het curriculum sluit goed aan bij het tentoonstellingsonderwerp; biologie behandelt het thema afweer uitgebreid, maar het onderwerp is in de praktijk vaak moeilijk te visualiseren. De tentoonstelling biedt een context bij lastige concepten en benadrukt de maatschappelijke relevantie van het thema. Leerlingen gaan in de tentoonstelling zelfstandig aan de slag met downloadbare vragen en opdrachten over epidemieën vroeger en nu - zoals de recente uitbraak van het coronavirus. Ze maken kennis met infectieziektes en de impact daarvan op het leven van eenieder en de impact op de wereld. Het coronavirus is voor iedereen een helder voorbeeld.

Leerdoelen

  • Leerlingen kunnen de verschillen tussen de veroorzakers van infectieziekten (virussen, bacteriën en schimmels) benoemen.
  • Leerlingen kunnen uitleggen hoe besmetting plaatsvindt en welke factoren van invloed zijn op het uitbreken van een virus.
  • De leerlingen kunnen uitleggen wat een virus in het lichaam doet.
  • De leerlingen kunnen daarbij uitleggen wat de invloed van (intelligente) lockdown en social distancing is op de verspreiding, aantal besmettingen en de mortaliteit van een besmettelijke ziekte.
  • Leerlingen kunnen elkaar advies geven over hoe besmetting te voorkomen is.
  • Leerlingen kunnen uitleggen wat groepsimmuniteit inhoudt en hoe vaccinatie hier aan bijdraagt.
  • Leerlingen kunnen verschillen en overeenkomsten noemen tussen hoe mensen vroeger en nu omgaan met de uitbraak van een infectieziekte en kunnen benoemen waar ze dat aan zien.

Eindtermen

Het programma sluit aan bij eindtermen van het vak Biologie. Een omschrijving van deze eindtermen vindt u in de docentenhandleiding onderaan deze pagina.

Samenwerking Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI)

Het NIBI ontwikkelt de lessenserie Leren over vaccineren voor de bovenbouw havo/vwo. Het lesmateriaal is te gebruiken als voorbereidende les voor het bezoek aan de tentoonstelling Besmet!. Meer informatie is te vinden op de website van het NIBI.

Klik op onderstaande afbeelding voor een impressievideo van de tentoonstelling.

Praktische informatie

Werkvorm: Zelfstandig met de klas door de tentoonstelling. Print en gebruik het opdrachtenboekje om een bezoek aan Besmet! meer structuur te geven. Aan de hand van opdrachten bekijken leerlingen zelfstandig de tentoonstelling.
Duur: 90 min.
Aantal begeleiders: 1 volwassene per 15 leerlingen, we verwachten een actieve houding van begeleiders
Kosten: €5 per leerling (minimale prijs per programma € 99,-)

Bij het onderwijsprogramma horen een docentenhandleiding en opdrachtenboekje. 

Boek nu!

Bel 071-7519962 of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Reserveer het onderwijsprogramma Besmet voor de bovenbouw HAVO/VWO

Velden met * zijn verplicht

Zoek op