1-2 HAVO/VWO
Onderzoek & Ontwerpen, projectweek

Hoe kunnen we ‘groen’ wonen? Welke gevaren en risico’s vormen een bedreiging? En welke keuzes moeten we maken? In dit O&O-project onderzoeken leerlingen hoe we CO2-neutraal kunnen wonen. Hoe kunnen we het beste omgaan met alle beschikbare energie? Wat kun je als leerling zelf doen? Welke keuzes maak je en tegen welke risico’s lopen we in de toekomst aan?

Onderzoekend en ontwerpend leren

Dit onderwijsprogramma wordt in samenwerking gegeven met Technolab. Als onderdeel van de O&O lessenserie voor Technasia onderzoeken leerlingen in Rijksmuseum Boerhaave verschillende energiebronnen van vroeger en nu. Bij Technolab leren ze zelf energie te meten en daar onderzoek mee te doen. Het museum geeft de leerlingen een beeld van mogelijkheden op het gebied van energie vroeger en in de toekomst. Hoe kunnen we ons laten inspireren door oplossingen? Is windenergie bijvoorbeeld niet al eeuwenlang een alternatieve energiebron?

De spelvormen en opdrachten confronteren leerlingen met risico’s en de keuzes die je moet maken om tot oplossingen te komen. Zo vormen leerlingen een beeld over risico’s en risicobeheersing met betrekking tot fossiele energiebronnen en denken ze na over alternatieve energie.

Het programma in Rijksmuseum Boerhaave en Technolab is ook te boeken als onderdeel van een projectweek in het kader van duurzame energie.

Programma

Het programma van 180 minuten bestaat uit twee onderdelen:

  • Leerlingen volgen een lezing over de geschiedenis van energie en gaan zelf op onderzoek uit in Rijksmuseum Boerhaave.
  • Leerlingen volgen een workshop over het gebruiken van energie uit de natuur bij Technolab.

Praktische informatie

Duur: 180 min.
Beschikbaarheid: Het programma is elke werkdag te volgen in Rijksmuseum Boerhaave, mits de workshop bij Technolab op locatie aanvullend geboekt wordt.
Groepsgrootte
: Minimaal 22, maximaal 30 leerlingen.
Kosten: €250,- + 4,50 per leerling.
Begeleiding: vanuit school is per 15 leerlingen één docent of begeleider gewenst. We verwachten vanuit school 1 begeleider per groepje. Daarnaast verwachten wij een actieve houding van de begeleiders.

Boek nu!

Bel 071-7519962 of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Reserveer

Velden met * zijn verplicht

Zoek op