Let op: Het museum en de bibliotheek zijn nu even dicht. We zien er naar uit u weer te ontvangen vanaf woensdag 20 januari. Tot dan!

Adres en openingstijden

Bibliotheek Rijksmuseum Boerhaave
Raamsteeg 2 (tegenover nr. 19)
2311 PL Leiden

Geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.45 uur. Gesloten: weekeinden en feestdagen (ook 5 mei).

Bezoek

Archieven (handschriften, brieven en foto's) en boeken van voor 1900 zijn op de leeszaal in te zien. Werken van na 1900 kunt u lenen (onder vertoning van een geldig legitimatie bewijs).

Wilt u de bibliotheek bezoeken? Een afspraak maken kan per mail: collectie@rijksmuseumboerhaave.nl of telefonisch: 071 - 7519 940.

Heeft u vragen over de collectie dan kunt u ons mailen.

Boeken

De bibliotheek van Rijksmuseum Boerhaave is gespecialiseerd in de geschiedenis van de wiskunde, natuurwetenschappen en geneeskunde in Nederland. Je vindt hier bijzondere oude drukken van baanbrekende wetenschappelijke publicaties, maar ook werken van en over vooraanstaande Nederlandse wetenschappers en geneeskundigen, of over instrumenten en hun makers. Ook tijdschriften en buitenlandse werken die een wetenschappelijke Nederlandse ontwikkelingen beschrijven, behoren tot de collectie. De bibliotheek van Rijksmuseum Boerhaave bevat boeken die in geen enkele ander instituut in Nederland te vinden zijn, en biedt onderdak aan een unieke collectie catalogi van instrumentmakers en -fabrikanten. De oudste exemplaren in de collectie zijn een herbarium uit 1484 en boek over gezondheid van een jaar later.

Afbeeldingen

De verzameling beeldmateriaal bestaat uit schilderijen, iconen, prenten, tekeningen, foto's (in velerlei vorm: glasnegatieven, röntgen, zwart-wit en kleurafdrukken, digitaal) en film. Het beeldmateriaal voegt aan de collectie een wetenschappelijke, documentaire en illustratieve waarde toe. Zo laten de anatomische prenten en tekeningen de ontwikkeling zien van inzichten in het menselijk lichaam zien, en daarmee van de voortgang van het vak geneeskunde en het gebruikte instrumentarium.

Archieven

De bibliotheek beheert ook archieven van vooraanstaande wetenschappers en geneeskundigen, onder wie die van Nederlandse wetenschappers Willem Einthoven, Paul Ehrenfest, E.J. Dijksterhuis, Pieter Zeeman en Jacobus van ’t Hoff. Daarnaast zijn er vele kleinere archievenstukken die betrekking hebben op wetenschappelijke instrumenten, of die bestaan uit brieven, collegedictaten, aantekeningen en memorabilia.

Fotoaanvragen 

U kunt per mail beeldmateriaal aanvragen. Geef duidelijk aan waarvoor u de foto wilt gebruiken en vermeld ook uw adresgegevens en een omschrijving of inventarisnummer van de foto.

Persfoto's vindt u hier

Zoek op