Schenken van objecten

Terug naar Schenken

De collecties van Rijksmuseum Boerhaave weerspiegelen vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland. Ze laten zien waar het in de wetenschap om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen.

Het museum heeft een actief verzamelbeleid en verwelkomt schenkingen van objecten. De middelen die beschikbaar zijn voor het beheer en behoud van onze collectie zijn beperkt. Het museum kan daarom niet ieder alles opnemen dat wordt aangeboden. Rijksmuseum Boerhaave hanteert een procedure voor het opnemen van objecten. Dit helpt onze conservatoren een weloverwogen besluit te nemen of een voorwerp in onze collectie past. 

Het museum houdt zich aan de richtlijnen gesteld door de ICOM en geeft nooit een taxatie van de aangeboden objecten.  

This is one of the most important scientific and medical history collections in the world.

The Times over Rijksmuseum Boerhaave

Hoe schenkt u een object aan het museum:

  • Neem altijd eerst contact op met het museum door een e-mail te sturen naar het onderstaande adres, voordat u het object zelf naar het museum brengt. 
  • Graag ontvangen wij in de mail ook een aantal foto’s en zo mogelijk een korte beschrijving en de herkomst van het aangeboden object. Zo kunnen onze conservatoren een beeld krijgen van hoe het voorwerp er uit ziet en in welke conditie het verkeert. 

Het kan gebeuren dat het aangeboden object niet in onze collectie past, maar dat we het graag zouden gebruiken voor educatieve doeleinden. 

Het kan zijn dat we uw aanbod niet kunnen opnemen. We vragen daarvoor uw begrip. De kans bestaat dat er al een soortgelijk object in de collectie aanwezig is. Het kan ook zijn dat uw object te groot is of niet binnen het verzamelbeleid valt. De conservatoren van het museum zijn te allen tijde bereid u op weg helpen om een juiste plek voor uw object te vinden, bijvoorbeeld in een ander museum.

Als een voorwerp in onze collectie terecht komt, betekent dat niet vanzelf dat het ook binnen afzienbare tijd tentoongesteld gaat worden. Op de vaste expositie die te zien is in Rijksmuseum Boerhaave kan niet eenvoudig worden ingebroken. Daarnaast worden tijdelijke tentoonstellingen soms jaren van tevoren al zorgvuldig ingepland.  

Uw schenking valt vanaf het moment van opname onder de rijkscollectie. Het museum bewaart, beheert en documenteert het object en zal het bij gelegenheid gebruiken in tentoonstellingen of uitlenen aan andere geregistreerde musea. Via de online toegankelijke database van het museum is de informatie over het object beschikbaar voor onderzoek, studie en educatieve doeleinden.  

Neemt u alstublieft bij het aanbieden van een object in overweging dat:

  • Het museum accepteert alleen schenkingen, en neemt geen objecten in (langdurige) bruikleen aan.
  • Objecten worden niet geaccepteerd als daar specifieke voorwaarden aan verbonden zijn,  zoals het tentoonstellen van het object in de vaste of een tijdelijke expositie.
  • Gevaarlijke objecten worden niet opgenomen, tenzij er een uitzonderlijke reden bestaat waarom het object alleen in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave bewaard kan worden. (Gevaarlijke objecten zijn bijv. explosieven, objecten die asbest bevatten, of giftig , kankerverwekkend of radioactief zijn).

Heeft u een bijzonder object, document of foto en overweegt u het te schenken of in (langdurig) bruikleen te geven aan het museum? Neem dan contact op met de afdeling Collecties van Rijksmuseum Boerhaave te Leiden per mail via collectie@rijksmuseumboerhaave.nl.

Onlangs is de collectie van Rijksmuseums Boerhaave verrijkt met de Algemene Verhandeling van de Bloedeloose Dierkens, een boek uit 1669 van de beroemde microscopist en anatomicus Joannes Swammerdam. Het bevat prachtige afbeeldingen van insecten, bestudeerd onder een nieuw instrument: de microscoop. - De begunstigers schonken dit zeldzame boek aan Rijksmuseum Boerhaave, overtuigd van het belang voor het publiek.

Zoek op