Iedereen in de Biobank? De ethiek van weefsel- en dataonderzoek. Dat is de titel van de tweede Stokvislezing  door Annelien Bredenoord, hoogleraar ethiek biomedische innovatie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. 

De lezing is tot nadere orde uitgesteld

Wanneer: de lezing zou op vrijdagmiddag 15 mei plaatsvinden, een nieuwe datum is nog niet bekend
Voor wie: voor iedereen 
Kosten: gratis bij geldig entreebewijs (Museumkaart gratis)

Nieuwe medische technologische ontwikkelingen roepen vaak gevoelens van angst of ongemak op - denk aan stamcelonderzoek of genetische modificatie. Bovendien gaan ze razendsnel. Een grondige - en tijdige - ethische reflectie is van groot belang. Deze thematiek staat centraal in het werk van Annelien Bredenoord. Ze vertelt hier meer over tijdens de Stokvislezing op woensdag 12 februari 2020.

Weleens een medische ingreep ondergaan? Grote kans dat uw overgebleven lichaamsmateriaal is opgeslagen in een biobank. Biobanken zijn verzamelingen van allerlei soorten lichaamsmateriaal en andere data voor wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn een belangrijke bron voor onderzoek, maar gaan ook gepaard met ethische vragen: wat voor een toestemming is eigenlijk gepast voor het opslaan van weefsel en data? Mag dat weefsel zomaar opgekweekt worden tot cellijnen? En van wie is dat materiaal eigenlijk, en mogen mensen er geld mee verdienen? Deze en andere ethische vragen worden besproken in de Stokvislezing 2020.

De Stokvislezing is vernoemd naar prof. dr. B.J. Stokvis, in 1887 eerste voorzitter van het Nederlandsch Natuur- en Geneeskundig Congres. Als herinnering aan dit inmiddels opgeheven genootschap organiseert Rijksmuseum Boerhaave een jaarlijkse lezing op het snijvlak van geneeskunde en natuurwetenschap. 

Meld je aan

Velden met * zijn verplicht

Zoek op