De introductiefilm is het startpunt van je bezoek aan Rijksmuseum Boerhaave. In zeven minuten ervaar je waar het in de wetenschap – en in Rijksmuseum Boerhaave – om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen.

 

Rondom het Anatomisch Theater vind je vitrines, die samen een imposant rariteitenkabinet vormen. Net als in de Gouden Eeuw is het Anatomisch Theater niet alleen een plek voor anatomisch onderricht, maar is er tevens gelegenheid je te vergapen aan het wonderlijke en exotische.

Het Anatomisch Theater in Rijksmuseum Boerhaave is het enige in Nederland. Het is een getrouwe replica van het theater dat de Leidse universiteit in 1594 aan het Rapenburg opende. Een paar keer per jaar belandden lijken van opgehangen criminelen op de snijtafel, om zorgvuldig door de hoogleraar anatomie in een sessie van enkele dagen te worden ontleed. Het publiek bestond uit studenten, chirurgijns en nieuwsgierige burgers die toegang betaalden. De ontledingen vonden om begrijpelijke redenen ’s winters plaats. ’s Zomers vergaapten bezoekers van het theater zich aan objecten uit verre en vreemde werelden.

Zoek op