Wat zijn antibiotica? Waarvoor slikken we het? Wat is antibioticaresistentie en hoe voorkom ik het? De Antibiotica Brigade toert door het land en helpt je op weg met antwoorden op lastige vragen.

Antibiotica zijn sinds de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming in 1928 hét geneesmiddel tegen bacteriële infectieziekten. Maar steeds meer bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Dat betekent dat sommige infecties slecht, of in sommige gevallen helemaal niet meer kunnen worden behandeld. Antibioticaresistentie vormt wereldwijd een gevaar voor de gezondheid. Want behandelingen en operaties die nu gewoon zijn, kunnen hierdoor in de toekomst extra gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. 

De rijdende tentoonstelling Antibiotica Brigade belicht antibiotica van alle kanten. Bekijk de ontwikkeling van antibiotica door een Virtual Reality-bril, scan je hand op resistente bacteriën en kijk door de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek.

Bezoek de Antibiotica Brigade:

De Antibiotica Brigade is een rondreizende tentoonstelling over antibiotica en antibioticaresistentie. In 2017 reed Antibiotica Brigade door heel Nederland. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de Antibiotica Brigade in Rijksmuseum Boerhaave.

Onderwijsprogramma

Bij de Antibiotica Brigade hoort een gratis onderwijsprogramma voor het MBO. Het onderwijsprogramma bestaat uit een docentenhandleiding, leerlingenhandleiding en powerpoint.

Zoek op