Boekpresentatie door biograaf en bioloog Margreet Wesseling over Boerhaave botanicus. De onbekende kant van Boerhaave: zijn zaaiboeken, tuinen en botanische vrienden.

 

In 1709 werd Boerhaave hoogleraar geneeskunde en kruidkunde, en prefect van de Leidse Hortus Botanicus. Binnen een jaar had h­ij een catalogus van alle planten in de Hortus samengesteld. Gedurende v­ijftien jaar noteerde h­ij – in zogenoemde zaaiboeken – alles wat h­ij zaaide of plantte in de Hortus en later op Oud-Poelgeest, het landgoed dat h­ij kocht omdat de Hortus te klein was voor zijn verzameldrift.

Detail: Le Jardin de l'Académie tel qu'il est à present uit de Topografisch Historische Atlas uit collectie van Erfgoed Leiden en Omstreken

Bioloog Margreet Wesseling ontdekte in deze zaaiboeken een schat aan nieuwe informatie die zij combineerde met gegevens uit de vele brieven die Boerhaave schreef. Aan de hand van enkele illustraties uit het boek Boerhaave Botanicus zal bioloog Margreet Wesseling u meevoeren langs de vier tuinen van Herman Boerhaave en zijn zaaiboeken waarin meer valt te ontdekken dan de zaden die hij gezaaid heeft.

Wesseling vertelt over Boerhaave’s botanische vrienden, zoals de Brit William Sherard en Jean Baptiste Bassand, hofarts te Wenen; over Fransen, Italianen, een Spanjaard en een jonge Zweed. Overal vandaan stuurde dit internationale gezelschap­ zaden naar Boerhaave. Bomen hadden Boerhaave’s bijzondere belangstelling. Op Oud-Poelgeest stichtte hij­ een arboretum met exotische soorten uit Noord-Amerika en Oost-Indië, maar ook alle soorten essen en wilgen die hij maar kon bemachtigen. Carolus Linnaeus, de later beroemd geworden grondlegger van o.a. botanische nomenclatuur, kwam er op bezoek en noemde het een waar paradijs.

Boerhaave Botanicus is een eerbetoon aan een man met een onverwoestbare werklust, een arts die zich in korte t­ijd een nieuw vakgebied eigen maakte en zoveel botanische kennis vergaarde dat h­ij van zijn vakgenoten internationaal veel waardering kreeg.

Programma
15.00 inloop
15.30 boekpresentatie
16.16 borrel

Wanneer: donderdag 20 december om 15.30 uur (inloop 15.00 uur)
Voor wie: voor iedereen
Kosten: entreebewijs (Museumkaart gratis)

Helaas de boekpresentatie is vol

Zoek op