Jeugdcolleges; Ontdek de Wereld van de Wetenschap!

Terug naar Te zien & te doen

Deze colleges zijn voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar. Verboden voor volwassenen (sorry!).

Wetenschappers zien dingen vaak net even anders. Ze willen weten hoe iets werkt, hoe het zit. Ze nemen niets voor lief en blijven altijd vragen stellen. Van wespen in de operatiekamer en onzichtbare deeltjes zoeken, tot het spotten van leugenaars. Ontdek de verbazingwekkende wereld van de wetenschap, bij deze colleges die gegeven worden door echte wetenschappers en onderzoekers.

Je schrijft je in -en betaalt per kind 30 euro- om de hele reeks van vier colleges bij te wonen. De data van de voorjaarsreeks 2025 zijn: 16 maart, 13 april , 18 mei en  22 juni. De colleges zijn steeds op een zondagochtend van 11.00 tot 12.00 uur.

Inschrijven kan via onderstaande link. Alle informatie over de verschillende colleges vind je daaronder. 

Niels Kerstes

Zondag 16 maart 2025 11.00-12.00 uur

Mannetjes en vrouwtjes… één grote verwarring?

Voor mensen is het niet altijd duidelijk hoe we moeten aanduiden wie een man en wie een vrouw is, dat is niet altijd zwart/wit. Ook in evolutionaire biologie is het een interessant vraagstuk. Waarom hebben we überhaupt mannetjes en vrouwtjes, want zo vanzelfsprekend is dat niet. Daar komt nog bij dat er veel voorbeelden zijn van dieren die zich helemaal niet aan zo’n strikte scheiding houden. Een anemoonvisman verandert in een vrouw zodra hij de grootste in een groep is. De platte oester kan zelfs meerdere keren van geslacht veranderen. Evolutiebioloog dr. ir. Niels Kerstes duikt met jullie het grijze gebied van geslacht in!

Dylan van Arneman 

Zondag 13 april 2025 11.00-12.00 uur

Hoe zoek je naar iets dat misschien niet bestaat?

De hele kleine cellen van een organisme ken je vast wel, maar wist je dat ons hele universum opgebouwd is uit nog véél kleinere deeltjes? Ze zijn zo klein dat onderzoek ernaar doen bijna onmogelijk lijkt. Toch zijn veel natuurkundigen er mee bezig. En niet alleen dat, met een deeltjesversneller proberen ze zelfs nieuwe deeltjes te maken. Ze sturen verschillende deeltjes met enorme snelheden door een grote ondergrondse buis heen en laten ze dan botsen. Soms ‘breken’ de deeltjes hierdoor, maar soms kan je een heel nieuw deeltje maken. Deeltjesfysicus Dylan van Arneman legt je meer uit over het hoe en waarom van deze bijzondere zoektocht, en vertelt je ook hoe het is om dit werk te doen.

Sophie van der Zee

Zondag 18 mei 2025 11.00-12.00 uur

Hoe word je een goede leugenaar?

Liegen is natuurlijk niet goed, het kan kleine maar ook heel grote gevolgen hebben. Soms is het ontzettend belangrijk om te weten of iemand de waarheid vertelt, en daar doet rechtspsycholoog dr. Sophie van der Zee onderzoek naar. Lichaamstaal en wat/hoe iemand vertelt zijn belangrijke hints om iemand te betrappen. Hoe doe je daar objectief onderzoek naar? Sophie gebruikt motion capture technologie, kunstmatige intelligentie en zelfs een app (BestLiar). En werkt een ouderwetse leugendetector eigenlijk wel? In dit college worden alle geheimen onthuld!

Aimée Sakes

Zondag 22 juni 2025 11.00-12.00 uur

Wil jij een octopus of wesp in de operatiekamer?

Dieren kunnen dingen die wij niet kunnen, dat is geen nieuws natuurlijk. Maar wist je dat er wetenschappers zijn die de eigenschappen van dieren gebruiken als inspiratiebron voor het ontwikkelen van chirurgische apparatuur? De angel van een wesp wordt uitgebreid bestudeerd om een ontzettend dunne en sterke naald te ontwikkelen die zelfs bochtjes kan maken. Een octopus-zuignap wordt nagemaakt om kwetsbaar weefsel op te pakken dat met een grijpertje kapot zou gaan. Dr. Aimée Sakes legt het je tot in de puntjes uit en neemt zelfs haar prototypes mee zodat je ze goed kan bekijken!

Zoek op