UITVERKOCHT / Deze colleges zijn voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar. Verboden voor volwassenen (sorry!).
Wetenschappers zien dingen vaak net even anders. Ze willen weten hoe iets werkt, hoe het zit. Ze nemen niets voor lief en blijven altijd vragen stellen. Van misdaden oplossen en poep-transplantaties tot huiswerk doen in je dromen… Ontdek de verbazingwekkende wereld van de wetenschap, bij deze colleges die gegeven worden door echte wetenschappers en onderzoekers.
Deze reeks is inmiddels uitverkocht. Wil je op de hoogte blijven van volgende reeksen (eerstvolgende: voorjaar 2025)? Laat dan je e-mailadres achter, we houden je graag op de hoogte:
Maartje Louter
Zondag 8 september 11.00-12.00 uur
Kan je je huiswerk doen in je dromen?
In dit college gaan we het hebben over nachtelijke bezigheden; dromen. Soms voelt een droom zo echt dat je zou zweren dat je alles echt kon ruiken, proeven, voelen. Hoe kan dat? Sommige mensen kunnen hun dromen bewust vormgeven; lucid dreaming heet dat. Dan kunnen ze zelf beslissen wat er in hun droom gebeurt. Kan je dan ook je huiswerk doen of iets oefenen? En nog gekker, wetenschappers kunnen nu zelfs communiceren met mensen die aan het dromen zijn. Het lijkt wel science fiction! Neuroloog Maartje Louter vertelt je hoe ze dit onderzoek doen en wat we nu allemaal (denken te) weten!
Steven Bloemen
Zondag 13 oktober 11.00-12.00 uur
Help jij mee met de speurtocht naar botsende neutronensterren en zwarte gaten?
Ons heelal zit vol met zwarte gaten en neutronen sterren. Als die met elkaar botsen dan ontstaan er zwaartekrachtsgolven, en een nieuw zwart gat. Het is heel bijzonder dat we deze golven kunnen meten, dat kunnen we nog helemaal niet zo lang. Om ook licht dat bij zo’n botsing vrijkomt te kunnen bestuderen is in Chili de BlackGEM telescoop gebouwd. Deze telescoop heeft steeds maar twee dagen om een heleboel foto’s te maken van de hemel om het licht van de botsing te vinden, daarna is het licht weg. En om die vele duizenden foto’s te bekijken, daar kan jij mee helpen! Sterrenkundige Steven Bloemen legt uit hoe ze een app hebben ontwikkeld zodat iedereen hen kan helpen met de speurtocht naar het licht van deze botsingen.
Liz Terveer
Zondag 17 november 11.00-12.00 uur
Poep als medicijn, het nieuwe bruine goud?
Je hebt vast wel eens een buikgriepje gehad, dat is ontzettend vervelend. Bij sommige mensen gaat dat griepje nooit meer weg. Gelukkig kan de poep van hele gezonde mensen dat genezen! Dat is heel bijzonder, de gezonde poep zorgt ervoor dat de ziekmakende bacteriën worden onderdrukt of zelfs helemaal verdwijnen. Er zijn nu zelfs onderzoeken waaruit lijkt dat een poeptransplantatie zou kunnen helpen tegen allerlei andere zaken, zoals Parkinson, kanker of autisme. Hoe dat allemaal werkt, en ook wat de unieke toekomstperspectieven zijn, legt arts-microbioloog Liz Terveer, van De Nederlandse Donor Faeces Bank (NDFB) in het LUMC, je precies uit.
Martin Janssen
Zondag 8 december 11.00-12.00 uur
Hoe los ik een misdaad op met onzichtbare sporen?
Microsporen noem je ze, sporen die achtergelaten worden op een plek waar een misdaad is gepleegd, die niet of nauwelijks te zien zijn. Vaak zijn het hele kleine stukjes van iets groters. Denk aan de haren van een hond, een heel klein stukje glas of verf, een korreltje zand. Met een microscoop of bepaalde kleurstoffen kan je dit toch zichtbaar maken en bestuderen. Soms hangt een hele zaak af van zo’n minuscuul stukje! Forensisch wetenschapper Martin Janssen (Nederlands Forensisch Instituut) is in zijn werk de hele tijd bezig met ‘wat is dit’ en ‘waar komt het vandaan’. Hij vertelt je hoe ze dit onderzoek doen en laat een aantal bijzondere voorbeelden zien.