Ga direct naar hoofdinhoud
Activiteiten

Jeugdcolleges

14 september 2025

Lezing
Achtergrond behang met verschillende wetenschappelijke instumenten en objecten

Deze colleges zijn voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar. Verboden voor volwassenen (sorry!).

14 september 2025, 11:00
Congreszaal
Voor kinderen

Wetenschappers zien dingen vaak net even anders. Ze willen precies weten hoe iets werkt, hoe het zit en waarom. Ze nemen niets voor lief en blijven altijd vragen stellen. En van de meeste beantwoorde vragen komen nóg meer vragen. Van blozende baby's en quantum spelletjes, tot het muzikale brein en het ongrijpbare onderzoek naar een planeet ver weg. Ontdek de verbazingwekkende wereld van de wetenschap, bij deze colleges die gegeven worden door échte wetenschappers en onderzoekers.

Je schrijft je in -en betaalt per kind 30 euro- om de hele reeks van vier colleges bij te wonen. De data van de najaarsreeks 2025 zijn: 14 september, 12 oktober, 9 november en 14 december. De colleges zijn steeds op een zondagochtend van 11.00 tot 12.00 uur. Zet ze alvast in je agenda!

Inschrijven kan via onderstaande link. Alle informatie over de verschillende colleges vind je daaronder.

Evert van Nieuwenburg

Zondag 14 september 2025 11.00-12.00 uur

Hoe helpen spelletjes je om een computer te bouwen met quantum en A.I.?

Heb je weleens gehoord van een computationeel natuurkundige? Dat is Evert van Nieuwenburg. Hij combineert twee hele bijzondere concepten: quantummechanica en kunstmatige intelligentie. Hij hoopt hiermee een écht goede quantumcomputer te kunnen maken. Zo’n computer zou ons kunnen helpen door ontzettend moeilijke berekeningen te doen. Een onmisbaar element in zijn onderzoek? Het spelletje boter, kaas en eieren! Niet zomaar het bekende spelletje, maar een quantum-versie daarvan, met speciale regels. Hij legt je uit hoe dat werkt, hoe je überhaupt iets quantum maakt, en wat je er mee kan. Van welke spelletjes kan je nog meer een quantum versie maken?

Chris Riddell

Zondag 12 oktober 2025 11.00-12.00 uur

Verraadt je hartslag hoe je je voelt?

Onderzoeker Chris Riddell is een echte emotie-detective! Als jij iets voelt; zoals blijheid, boosheid, schaamte, of verliefdheid, dan kan hij dat op verschillende manieren aan je lichaam merken. Hij bestudeert bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal, stemgebruik, je hartslag en of je aan het zweten bent. Chris zal vertellen over de bijzondere onderzoeken die hij doet en hoe ze dat onderzoek uitvoeren. Tonen mensen in Japan op dezelfde manier emoties als wij? Wat betekent het als je bloost? Waarom zijn emoties belangrijk? Wat is het belang van elkaar na-apen en doen orang oetans dat ook? Van apen tot baby's, van A.I. tot leugendetectors, en tot slot wat nuttige tips die jij zelf kan gebruiken!

Sebastiaan de Vet

Zondag 9 november 2025 11.00-12.00 uur

Hoe onderzoek je een planeet waar je (nog) niet heen kan?

Het ongrijpbare onderzoeken, voor die uitdaging staat planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet. Hij wil precies weten hoe de planeet Mars in elkaar zit. Er is echter nog nooit iemand geweest. En -naast een incidenteel op aarde belandde meteoriet- hebben we niks van Mars in handen om te onderzoeken. Dan heb je een Zwitsers zakmes aan onderzoeksmethoden nodig! Satellietbeelden, informatie die verzameld is door een rover of drone, windtunnels, drukkamers, vergelijkbare landschappen en gesteente op aarde… Ze bouwen bij de TU Delft voor dit onderzoek nu zelfs een ‘Marskamer’. Sebastiaan vertelt hoe hij al deze informatie samenvoegt en wat hij daarmee al geleerd heeft. En heel belangrijk, wat kunnen we straks met die kennis?

Lara Wierenga

Zondag 14 december 2025 11.00-12.00 uur

Wat kan een neurowetenschapper je vertellen over muziek, tweelingen en ADHD?

Je brein is een heel bijzonder orgaan, het is namelijk nooit ‘af’. Je hele leven lang -zeker als je kind bent- zijn je hersenen zich aan het ontwikkelen. Wat heeft hier de meeste invloed op; de genen waar je mee geboren bent, of de omgeving waar je in leeft? Hier doet neurowetenschapper Lara Wierenga onderzoek naar. Hoe onderzoekt ze de invloed van muziek op je hersenen, en waarom werkt ze graag met tweelingen? ADHD is een mooi voorbeeld om het te hebben over verschillen in hersenen en gedrag bij jongens en meisjes, maar ook over de rol van vooroordelen. Bij dit soort onderzoek moet je overal rekening mee houden!