Recent verscheen het boek De man die miljoenen levens redde: dokter Willem Kolff (1911-2009). Biograaf Herman Broers geeft in Rijksmuseum Boerhaave op zondagmiddag 23 december een lezing bij zijn boek. Uiteraard is er na afloop de mogelijkheid tot signeren.

‘Als de mens de werking van een orgaan kent, moet hij in staat zijn het te bouwen.’ - W.J. Kolff

In de lezing van De man die miljoenen levens redde, dokter Willem Kolff (1911-2009) vertelt historisch journalist en biograaf Herman Broers op basis van zijn gelijknamige biografie over leven en werk van kunstnieruitvinder en geboren Leidenaar Willem Kolff. Kolff introduceerde met zijn kunstnier tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog de machine als orgaanvervangende levensredder aan het patiëntbed. Zijn levensverhaal is niet alleen bijzonder spannend, het illustreert tevens de grote ontwikkelingen in de mondiale geneeskunde van de twintigste eeuw.

Kunstnier van Kolff (1946).

Kolff was de belangrijkste pionier van een mondiale generatie artsen en ingenieurs die oplossingen voor orgaanfalen zocht via de medische en later biomedische techniek. Kolff ontwikkelde niet alleen de kunstnier (1943) maar ook een hartlongmachine (1956) en hij was de uitvinder van het kunsthart (1957). Medische techniek die ooit bij Kolff en zijn tijdgenoten begon, redt vandaag de dag nog altijd miljoenen mensenlevens.

Schetsen van de kunstnier van Kolff

Hoe deed Kolff dat, in oorlogstijd patiënten dialyseren met een machine gemaakt van kunstmatig worstenvel, rubberslangen, een naaimachinemotor, het koelsysteem van een T-Ford, aluminium uit een neergeschoten vliegtuig en een waterbak van een emaillefabrikant? En dat terwijl hij Duitse officieren om de tuin leidde door dwangarbeiders op gevangenentransport naar Duitsland ‘ziek’ te maken om ze te kunnen vasthouden tot ze veilig waren?

Kunstnier van Kolff 1942 met zuster Ter Welle

Kolff werd gelauwerd als medisch uitvinder en verzetsman, maar direct na de Tweede Wereldoorlog wilde het niet vlotten met de acceptatie van zijn machines in eigen land. Hoe kwam dat? Waarom vertrok hij, en vond hij in Amerika na 1950 wel wat hem in Nederland ontbrak?

 

Biografie over Willem Kolff

Laat je inspireren door en verbazen bij het unieke levensverhaal van De man die miljoenen levens redde, dokter Willem Kolff (1911-2009).

Biograaf Herman Broers geeft in Rijksmuseum Boerhaave op zondag 23 december een lezing bij zijn boek.

Programma

15.00 Lezing
16.00 Signeermogelijkheid

Kosten: entreebewijs (Museumkaart gratis)

Kolff-biograaf Herman Broers

Meld je aan

Velden met * zijn verplicht

Zoek op