Thema-weekend maanlanding

Terug naar Te zien & te doen

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de mens voet op de maan zette. Deze iconische gebeurtenis vond plaats op 20 juli 1969, daarom organiseert Rijksmuseum Boerhaave exact vijftig jaar later een themaweekend rondom de maanlanding met workshop, rondleidingen en als klap op de vuurpijl een familielezing van niemand minder dan Govert Schilling, bekend van de tv-serie 'Govert naar de grenzen van het heelal'.

Familielezing Op weg naar de maan

Tijdens deze lezing voor jong en oud, vertelt Govert Schilling over de ongelofelijke reis die de astronauten in 1969 aflegden op weg naar de maan. Hoe was hun reis daarheen, en wat troffen ze aan toen ze op de maan landden? En wat kunnen we in de toekomst nog leren van de maan?

Govert schilling

Voor wie: Leuk voor families met kinderen. 
Wanneer: Zaterdag 20 juli van 11.00 tot 12.00 uur.
Kosten: Geen extra kosten naast een geldig entreebewijs, aanmelden is niet nodig.

Meld je aan

Velden met * zijn verplicht

De Leidse maanstenen 

Rijksmuseum Boerhaave bezit twee bijzondere maanstenen. Deze zijn van het oppervlak van de maan meegenomen tijdens de eerste en één van de laatste maanlandingen. Bijzonder als je bedenkt dat er maar 12 mensen ooit op de maan hebben rondgelopen! Een van de twee maanstenen is te bewonderen in de presentatie ´Grote vragen´ de andere is te vinden in de tijdelijke presentatie op de begane grond over de maanlanding.

De maanstenen uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave

Workshop maak je eigen telescoop

Een telescoop is een soort verrekijker waarmee je naar de sterren kunt kijken. Kom je eigen verrekijker maken tijdens de knutselworkshop in Rijksmuseum Boerhaave. Een verrekijker haalt misschien geen ster dichterbij – hij vergroot veel minder dan een telescoop – maar je kunt er wel mee bij de buren naar binnen gluren. 

Voor wie: Leuk voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud. 
Wanneer: Zaterdag 20 juli doorlopend van 10.30 tot 16.30 
Kosten: Geen extra kosten naast een geldig entreebewijs, aanmelden is niet nodig.

Rondleidingen
In Rijksmuseum Boerhaave vind je de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Hier ontdek je meer over de uitvindingen en kan je meedenken over de vragen van nu. In de speciale rondleidingen tijdens het themaweekend over maanlanding ga je langs oude en nieuwe uitvindingen die belangrijk waren en zijn in de ruimtevaart. Je ziet de telescoop van Christiaan Huygens, hoort over de ontdekking van de ringen van Saturnus en ontdekt wat astronauten eten in de ruimte. 

Wanneer: Op zaterdag tussen 12.00 en 15.00 starten er elk uur drie groepen. De rondleidingen duren 30 a 45 minuten. Om 12.00 en 13.00 starten op zaterdag en zondag ook algemene inlooprondleidingen.
Aanmelden: bij de kassa (vol = vol)

Gouden Eeuw

In de Gouden Eeuw draait alles om nieuwe ideeën over hemel en aarde en om de overweldigende kennisexplosie in de zeventiende-eeuwse Nederlanden. Je ziet topstukken als het oudste heliocentrische planetarium ter wereld, de lezen van Christiaan Huygens en natuurlijk het microscoopje van Antoni van Leeuwenhoek.

Themaweekend rondom de maanlanding in Rijksmuseum Boerhaave
Wanneer: zaterdag 20 en zondag 21 juli 10.00 tot 17.00 uur (zie de starttijden van de activiteiten hierboven)
Voor wie: lezingen en rondleidingen voor families, workshop voor kinderen van 10 tot 12 jaar
Waar: Rijksmuseum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10 in Leiden
Entree: gratis met een geldig toegangsbewijs.

Zoek op