MuseumJeugdUniversiteit: Ontdek de wereld van de wetenschap!

Terug naar Te zien & te doen

Bij de MJU-collegereeks van Rijksmuseum Boerhaave gaat het over alle gezichten van de wetenschap. En dat zijn er veel! Van aangepast DNA en ontploffende sterren, tot unieke elektronenmicroscopen en complottheorieën. Ontdek deze veelzijdige wereld van de wetenschap, bij colleges gegeven door echte wetenschappers! De collegereeks is zowel fysiek in het museum als via een livestream te volgen.

Wanneer: van 21 februari t/m 20 juni 2021
Voor wie: kinderen van 8-12 jaar
Kosten:

• Collegereeks in het museum: €30,00 per kind
  • Collegereeks via online livestream: €10,00 per kind

Je schrijft je in voor de gehele reeks van vijf colleges. Aanmelden voor de fysieke óf livestream reeks op YouTube kan vanaf 19 december 12.00 uur via de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

Als je je inschrijft voor de livestream, ontvang je van ons vooraf aan het college een YouTube link, en je kan via de live chat al je brandende vragen stellen!

Alle colleges op een rij:

'Mag je het DNA van een embryo aanpassen?'
door Boy Vijlbrief op zondag 21 februari

Let op: door de verlengde lockdown wordt dit college verplaatst. Na de persconferentie van 23 februari prikken we een nieuwe datum.

Had jij geboren willen worden met een sterker immuunsysteem zodat je beter virussen kan afweren, of een extra vinger voor beter pianospel? In de toekomst is dat misschien mogelijk. De technieken om onsDNA aan te passen zijn namelijk volop in ontwikkeling. Maar als je het DNA van een embryo aanpast dan zal hij of zij deze veranderingen ook doorgeven aan een volgende generatie. Daar komen veel vraagstukken bij kijken. Medisch ethicus Boy Vijlbrief legt eerst uit hoe deze technieken werken en gaat daarna met jullie de dialoog aan; wat vinden jullie van deze kwesties?

MJU_DNA

'Hoever zijn we met het ontwikkelen van een vaccin voor COVID-19?' door Dr. ir. Marjolein Kikkert op zondag 21 maart

Het maken van een goed vaccin is niet vanzelfsprekend; wat kan er fout gaan en hoe gebruiken we die lessen bij het maken van een vaccin voor COVID-19? Hoe test je zo’n vaccin en hoe kan de kwaliteit van verschillende vaccins variëren? Viroloog Marjolein Kikkert ontwikkelt in Leiden onze eigen versie van dit enorm belangrijke vaccin en kan als geen ander vertellen wat de huidige stand van zaken is! Welke partijen zijn er wereldwijd betrokken, hoe ver zijn ze en hoe kunnen we elkaar helpen?

MJU_corona

'Geloven steeds meer mensen in complottheorieën?'
door Dr. Jan-Willem van Prooijen op z
ondag 18 april

Covid-19 is in een lab gemaakt, we hebben de maan nooit bereikt, 5G is gevaarlijk, er is niks mis met ons klimaat en vaccinaties werken niet. Dit zijn zogenaamde complottheorieën. Het zal je misschien verrassen maar heel veel mensen geloven in dit soort stellingen. Maar wanneer is iets een complottheorie en waarom geloven we erin? Het lijkt wel alsof door het internet deze theorieën zich nog sneller verspreiden… Gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen legt je uit dat dit van alle tijden is! Hij geeft wat bijzondere voorbeelden, enkelen die zelfs waar bleken te zijn. Wat geloof jij?

MJU_complottheorie

'Hoe meet je iets dat nog nooit gemeten is?'
door Prof. Dr. Ir. S.J. van der Molen op zondag 16 mei

Wist je dat er in Leiden een hele bijzondere elektronenmicroscoop staat? Eén van de beste in de wereld! En nog specialer; de wetenschappers die daarmee werken, knutselen er zelf regelmatig aan om hem nóg beter te maken. Wat doen ze ermee? Ze meten aan materialen van maar 1 atoom dik, die anders bijna onmogelijk te bekijken en meten zijn. En alsof het lego is, stapelen ze verschillende materialen op elkaar om totaal nieuwe materialen te ontwikkelen. Professor Sense Jan van der Molen kan je goed uitleggen hoe bijzonder dit is en waarom ze het doen.

MJU_elektronenmicroscoop

'Wat gebeurt er als een ster de strijd verliest tegen de zwaartekracht?' door Annelotte Derkink op zondag 20 juni

Sterren zien er vredig uit als je er ’s avonds naar kijkt, maar in de werkelijkheid is er in elke ster continu een potje touwtrekken gaande. De zwaartekracht en druk in zo’n ster zijn doorlopend in gevecht, en de uitkomst is behoorlijk belangrijk. Als de ster niet meer genoeg tegendruk kan bieden dan ontploft hij! Sterrenkundige Annelotte Derkink kan je vertellen wat er dan gebeurt; blijft er na de explosie een ster over of ontstaat er een zwart gat? En Welke elementen hebben invloed op deze gevoelige balans?

MJU_ster