Op zaterdag 3 juni 2023 vindt de vijftiende editie van Museumnacht Leiden plaats. Vele Leidse musea doen weer mee aan deze bijzondere nacht. Ben je benieuwd naar het programma van Rijksmuseum Boerhaave? Hieronder vind je meer informatie over de verschillende acts en onderdelen die in ons museum te doen zijn.

Hello hands (20:45, 21:30, 22:15, 23:00, 23:45)

In het Anatomisch Theater gaan we ons verdiepen in jouw lichaam. En dan specifiek; je hand. Henk Schutte van VU Amsterdam weet alles over functionele anatomie. Aan de buitenkant van je hand kan je bijzonder veel interne structuren herkennen, zoals spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen. Henk legt je uit hoe je ze kan vinden en hoe ze met elkaar samenwerken. Na deze interactieve sessie van 15 minuten weet jij de beste manier om een snoepje uit iemand zijn hand te pikken.

Meeting your muscles (doorlopend tussen 20.00 en 01.00 uur)

De Vrije Universiteit Amsterdam komt langs om jou kennis te laten maken met je spieren. Bekijk ze zoals je ze nooit eerder hebt gezien… van dichtbij met een echo apparaat. En ga de strijd aan met je vrienden; ben jij op de fiets beter in een korte krachtinspanning of juist beter op uithoudingsvermogen? Hoe oud zijn jouw spieren eigenlijk? Betekenen dikke spieren trouwens ook dat je sterker bent? Probeer het hier zelf, knijp zo hard als je kan en leer je spieren beter kennen! De experts vertellen je wat je nog niet wist over je eigen lichaam.

Speedlezing: De neurologie van Goblin Mode (20.30 - 21.00 uur)

Beroemde neuroloog Erik Scherder (VU, Amsterdam) geeft je in een korte lezing van 30 minuten zijn visie op Goblin Mode. Het woord is door Oxford Dictionary verkozen tot woord van het jaar 2022 maar de betekenis ervan is wat dubbel. Je zondert je af van de rest van de wereld; lekker eten bestellen en op de bank met de gordijnen dicht series bingen. Is goblin mode een belangrijke vorm van self care, om je af te sluiten van stress en verwachtingen en weer even op te laden... of is het gewoon het ongezond toegeven aan luiheid? Erik geeft je het neurologisch perspectief.

Speedlezing: Portretfotograaf van een micro-wereld (22.30-23.00 uur)

Microfotograaf Wim van Egmond maakt niet zomaar foto’s en filmpjes van microscopisch kleine wezentjes… hij probeert als een echte portretfotograaf het karakter, het innerlijk van zijn onderwerp vast te leggen. Maar hoe doe je dat eigenlijk als je foto’s moet nemen door een microscoop, en als je jouw fotomodel geen instructies kan geven? Wim laat tijdens deze speedlezing de meest prachtige plaatjes en filmpjes zien. Hij legt bij zijn favorieten precies uit wat er te zien is en hoe het hem gelukt is om ze zo in beeld te krijgen.

Avontuurlijke microbiologie (doorlopend tussen 20.00 en 01.00 uur)

Het Instituut voor Biologie (IBL) is overal op aarde op zoek naar microben die nieuwe antibiotica kunnen produceren, van het hooggebergte tot in de diepzee. Tijdens de Museumnacht leggen ze je er alles over uit! Ze laten je live zien hoe een micro-organisme antibiotica produceert en je neemt een petrischaaltje mee naar huis zodat je precies kan zien wat er allemaal aan bacteriën op je vingers groeit en leeft. Met onze speciale digitale microscopen, die tot 200x vergroten, kan je vervolgens op ontdekkingsreis. Bekijk alles op onze tafel vol samples, en je kan zelfs iets van thuis meenemen om te bekijken.

Micro-bioscoop (doorlopend tussen 20.00 en 01.00 uur)

Wim van Egmond is al 30 jaar micro-kunstenaar, hij brengt microscopisch leven met al zijn karakter en charme prachtig in beeld! We hebben zijn mooiste videobeelden voor je verzameld.. Bij deze micro-bioscoop verlies je jezelf in deze -bijna magische- kleine wereld. Zwem mee met een tevreden watervlo en word opgeslokt in een zee van glimmende kiezelwieren.

Test je kennis van de bizarre micro-wereld (doorlopend tussen 20.00 en 01.00 uur)

Nikon Small World heeft jaarlijks een wedstrijd voor de meest bijzondere en fascinerende foto’s die gemaakt zijn met behulp van een microscoop. We laten je de mooiste plaatjes zien zodat jij je kennis kan testen. Zie je hier de tong van een zeeslak, de neuron van een embryo rat, of autofluorescentie van de poliep van koraal? Test of je meer weet dan je vrienden.

Theatershow Twijfelachtig Spektakel (21.30-22.00 en 23.30-00.00 uur)

Een showman reist rond met zijn kabinet vol wetenschappelijke vernuftigheden. Waar hij ook komt weet hij mensen te overtuigen met zijn verhalen en objecten vol tintelende technologie en wonderschone wetenschap. Maar dan slaat de twijfel toe. Is de wetenschap nog wel te vertrouwen? De showman gaat samen met het publiek op zoek naar zekerheden in een wereld vol vragen. Is de twijfel te stoppen of is dit slechts het begin van nog meer vragen? Ontdek het bij dit verrassende spektakel vol humor.

Speedrondleidingen (elk kwartier tussen 20.00 en 01.00 uur)

Wil je na deze Museumnacht kunnen zeggen dat je heel netjes ook ons museum hebt bezocht? Dat kan! In twintig minuutjes zelfs.. We nemen je supersnel mee door onze zalen en laten je de absolute topstukken zien die je niet mag missen.

A.I. playground (doorlopend tussen 20.00 en 01.00 uur)

Genereer een persoon die niet bestaat, speel een roleplaying game waarbij de spelleider vervangen is door een computer, of bekijk welke interessante beelden gemaakt worden aan de hand van jouw rare omschrijvingen. Is kunstmatige intelligentie een imponerende bedreiging voor de mensheid of een geinig spelletje? Kan het al veel meer dan we denken of heeft het juist meer beperkingen dan we verwachten? Kom bij Rijksmuseum Boerhaave ontdekken wat A.I. wel -en niet- kan. Studenten van Universiteit Leiden staan paraat om al je makkelijke en moeilijke vragen te beantwoorden.

Zoek op