Salon Boerhaave: Sterrenstelsels

Terug naar Te zien & te doen

Rijksmuseum Boerhaave organiseert in de periode november t/m december een reeks thema-middagen die aansluiten op de tentoonstelling Kosmos: Kunst & Kennis. In de Salon-lezingen komen diverse aspecten binnen de kosmologie aan bod, van wetenschapshistorie tot actueel onderzoek. Zaterdagmiddag 30 november staat in het teken van sterrenstelsels met lezingen van Chaokang Tai over Anton Pannekoeks' marxistische Melkweg en Eline Tolstoy over galactische Paleontologie.

Wanneer: zaterdag 30 november van 14.00 tot 16.00 uur
Voor wie: voor iedereen 
Kosten: gratis bij geldig entreebewijs (Museumkaart gratis)

Chaokang Tai
Anton Pannekoeks' marxistische Melkweg

De zichtbare Melkweg is niets anders een optische illusie gecreëerd door het verzamelde licht van ontelbare sterren die te zwak zijn om individueel te kunnen herkennen, aldus de vroeg-twintigste-eeuwse astronoom Anton Pannekoek. Toch kon deze illusie kennis opleveren over de ‘werkelijke’  Melkweg. In zijn lezing gaat Chaokang Tai in op Pannekoeks baanbrekende onderzoek naar de Melkweg en hoe dit verband hield met zijn politieke ideeën. Want behalve astronoom was Pannekoek tevens een vooraanstaand marxistisch denker. Het spel van interpretatie en werkelijkheid dat hij in het heelal waarnam, zag hij ook terug in de samenleving. 

Chaokang Tai is promovendus wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op het sterrenkundig onderzoek van Anton Pannekoek en hoe dit zich verhoudt tot zijn Marxistische filosofie. Hij is redacteur van de bundel Anton Pannekoek: Ways of Viewing Science and Society (Amsterdam University Press, 2019).

Eline Tolstoy
Galactische Palaeontologie:  de zoek naar de oorsprong van chemische elementen

Eline Tolstoy geeft een overzicht van de huidige kennis over individuele sterren, en hun chemische samenstelling in het bijzonder. De lezing toont de verschillende manieren waarop de chemische elementen zijn ontstaan, vanaf de oerknal bij de geboorte van het heelal, tot op de dag van vandaag. Duidelijk wordt hoe belangrijk de chemische elementen zijn voor de eigenschappen van sterren en sterrenstelsels. 

Eline Tolstoy is hoogleraar chemische evolutie en sterrenpopulaties in dwergstelsels aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is verbonden aan grote observatoria waaronder de Space Telescope Science Institute (science operations center voor de Hubble Space Telescope), de European Southern Observatory (ESO), de European Space Agency (ESA) en de Gemini Observatory. 

Helaas de lezing is vol

Zoek op