Diabetes Type 1 en de Psyche

Terug naar Te zien & te doen

Prof. Frank J. Snoek, hoogleraar medische psychologie, Amsterdam UMC, geeft vrijdag 14 mei van 15.00-16.00 uur een lezing over Diabetes Type 1 en de Psyche.

Wanneer: vrijdag 14 mei, 15.00-16.00 uur
Voor wie: voor iedereen 
Kosten: gratis live stream via YouTube, geen aanvullende kosten voor het fysiek bijwonen in het museum naast een geldig entreebewijs

In de lezing zal kort worden ingegaan op het ziektebeeld diabetes mellitus vanuit historisch perspectief. Het onderscheid tussen type 1 en type 2 komt aan bod en we staan stil bij de rol van de psyche in relatie tot diabetes type 1. Speelt stress een rol in het ontstaan diabetes en bestaat er zoiets als een ‘diabetische persoonlijkheid’? Onderzoek laat zien dat diabetes type 1 een grote impact kan hebben op het dagelijks leven en het psychisch functioneren van patiënten en hun naasten. We staan stil bij de vraag wat diabetes type 1 nu zo belastend maakt en hoe inzichten vanuit de psychologie kunnen bijdragen aan een betere omgang met de ziekte. Diabetes type 1 en psychologie zijn meer met elkaar verbonden dan men wellicht op het eerste gezicht zou denken; de behandeling van diabetes vraagt daarom een integrale benadering, met aandacht voor soma en psyche.

Bio
Prof Frank Snoek is hoogleraar en afdelingshoofd medische psychologie in het Amsterdam UMC. Hij heeft zich gespecialiseerd in de psychologische aspecten van diabetes en verschillende psychologische behandelprogramma’s ontwikkeld. Hij heeft veel gepubliceerd over het onderwerp en ontving in de afgelopen jaren verschillende nationale en internationale  prijzen voor zijn werk.

Meld je aan voor de YouTube livestream

Velden met * zijn verplicht

Zoek op