Dementievriendelijke rondleiding: Verheugenis

Terug naar Te zien & te doen

Ben je op zoek naar een onvergetelijk uitstapje? Speciaal voor mensen met dementie, hun dierbaren en zorgbegeleiders biedt Rijksmuseum Boerhaave dementievriendelijke rondleidingen aan.

Dankzij de bevlogen en getrainde rondleiders en vrijwilligers van het museum kunnen we mensen met dementie en hun naasten een prachtige ervaring bieden. In kleine groepen brengen we tijdens de Verheugenis-rondleidingen de museumobjecten tot leven door samen herinneringen op te halen en verhalen te delen. Op de museumzalen prikkelen we de groep op een laagdrempelige manier met vragen of opdrachten, er is elke keer iets nieuws te zien, te doen en te ontdekken. Je hoeft vooraf geen kennis van de collectie te hebben; onze bezoeker staat tijdens Verheugenis centraal.

We ontvangen je graag in het museumcafé met een kop koffie of thee met iets lekkers, daar maakt de groep kennis met de rondleider en de vrijwilliger. Vervolgens start de rondleiding en verplaatsen we ons door de museumzalen. Na de rondleiding nemen we weer plaats in het museumcafé om na te praten en te reflecteren op wat tijdens de rondleiding aan bod is gekomen. 

Uit onderzoek van VUmc blijkt dat deze manier van ‘samen kijken’ een positieve invloed heeft op het zelfvertrouwen en de stemming van de persoon met dementie. Ook verbetert het de relatie met de begeleider. Bovendien biedt het museum een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. De focus ligt tijdens de rondleiding niet op de ziekte, maar op het beleven van een inspirerende middag.

Praktische informatie

Beschikbaarheid & duur: maandagen en donderdagen tussen 14:00-16:00. Komt dat niet goed uit? We zoeken graag samen naar een passend moment. De rondleiding duurt zo'n 2 uur.
Kosten: de deelnemer heeft een geldig entreebewijs nodig, de begeleider mag kosteloos naar binnen.
Groepsgrootte: max. 10 personen (5 mensen met dementie en 5 begeleiders).
Reserveren: vul het formulier onderaan deze pagina in of neem contact op met onze reserveringsafdeling via reservering@rijksmuseumboerhaave.nl. Bij de reservering vragen we naar de samenstelling, de gemiddelde leeftijd en de mobiliteit van de groep om de rondleiding zo goed mogelijk te kunnen afstemmen.

Bekijk hieronder de impressiefoto's van Verheugenis

Verheugenis reserveren

Velden met * zijn verplicht

Zoek op