Weekend van de Wetenschap

Terug naar Te zien & te doen

Weekend van de Wetenschap is hèt landelijke evenement voor wetenschap en technologie! Op 6 & 7 oktober kun je onder andere bij Rijksmuseum Boerhaave de wonderlijke wereld van de wetenschap beleven in workshops, rondleidingen en een lezing!

Workshop: maak je eigen Frankenstein spin!

Iedereen weet dat het monster van Frankenstein dol was op spinnen; misschien wel omdat sommige mensen denken dat spinnen ook een soort kleine monstertjes zijn? Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je zelf een coole en superzuinige Frankenstein spin maken; hij knippert wel een paar jaar op één knoopcel batterijtje! En als je de spin helemaal in elkaar hebt gezet, dan hoef je nog maar één ding te doen: geef hem een leuke naam!

Wanneer: zaterdag 6 en zondag 7 oktober, doorlopend van 10.30 uur t/m 16.30 uur.
Wie: Leuk voor kinderen vanaf 8 jaar
Kosten: Gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs
Aanmelden: Niet nodig

Rondleiding: Onooglijke objecten... die je zo over het hoofd ziet...

In het museum hebben we zoveel mogelijk objecten geplaatst die in het oog springen omdat ze mooi, opvallend, iconisch, gek of misschien wel griezelig zijn. Toch staan er ook objecten in de vitrines te ‘pronken’ die eigenlijk het aanzien niet waard zijn. De bezoeker ziet ze gemakkelijk over het hoofd. Maar deze 'onooglijke' objecten staan er niet voor niets. Sterker, dat ze staan opgesteld kan alleen maar betekenen dat ze een bijzonder verhaal met zich meedragen. In deze rondleiding komen deze verhalen aan bod en krijgen de kneusjes en de muurbloempjes van het museum de aandacht die ze verdienen.

Wanneer: zaterdag 6 en zondag 7 oktober, starten bij de balie om 12.00, 13.00. 14.00 en 15.00 uur (duur ca. 30-45 minuten)
Wie: Leuk voor alle leeftijden
Kosten: Gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs
Aanmelden: Niet nodig

Lezing: Ruzie in de wetenschap

De hoofdpersonen in deze lezing schelden elkaar uit voor leugenachtig, achterbaks en dom. We gaan terug naar de zeventiende eeuw, naar eigenwijze denkers die uitzoeken hoe het heelal in elkaar zit, hoe het lichaam van de mens werkt en hoe je wiskundige raadsels oplost. En we zien dat ze botsen met koppige onderzoekers, met heel andere ideeën.

Geertje Dekkers, schrijfster van het boek Waanwijze lasterbende. De geboorte van de wetenschap in acht ruzies, laat u met eigen ogen zien waarover de ruziemakers zich zo opwonden, en hoe al het gekift toch iets moois opleverde: de wetenschap die nu elke minuut van ons leven beïnvloedt.

Wanneer: zondag 7 oktober, 14.00-15.00 uur
Wie: Leuk vanaf 8 jaar, ook voor ouders/begeleiders
Kosten: Gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs
Aanmelden: via link

Meer Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap is hèt landelijke evenement voor wetenschap en technologie! Op 6 & 7 oktober openen naast Rijksmuseum Boerhaave diverse musea, bedrijven, onderzoekinstituten en universiteiten hun deuren voor jou. Dit is jouw kans om backstage te gaan en de wonderlijke wereld van de wetenschap te beleven!

Bekijk het landelijke programma op de website:

Zoek op