Ga direct naar hoofdinhoud
Tentoonstellingen

Ongezien

7 maart 2025 t/m 8 maart 2026

‘Ongezien’ laat zien hoe de medische wetenschap eeuwenlang het mannelijke lichaam als norm stelde, waardoor vrouwen en genderdiverse personen vaak over het hoofd werden gezien. Ontdek de verborgen verhalen achter medische ongelijkheid en hoe deze invloed heeft op de zorg die we vandaag de dag krijgen.

Tijdelijke tentoonstelling

Eeuwenlang werd de medische wetenschap gedomineerd door één norm: het mannelijke lichaam. Vrouwen en gender diverse personen waren in de geneeskunde letterlijk en figuurlijk ongezien. Het gevolg? Een wereld waarin pijnklachten van vrouwen systematisch worden onderschat, aandoeningen bij hen later worden herkend en behandelingen nog altijd niet op hun lichamen zijn afgestemd. Door deze eenzijdige focus werden aandoeningen die zich anders uiten bij vrouwen pas veel later erkend – of blijven ze zelfs nu nog in nevelen gehuld. De impact van deze ongelijkheid is tot op de dag van vandaag voelbaar.

De nieuwe tentoonstelling ‘Ongezien. Ongelijkheid in Geneeskunde’ werpt licht op dit nog altijd onderbelichte probleem en stelt de vraag: hoe bouwen we aan eerlijkere zorg?

Bijzondere, kenmerkende en verrassende objecten

Van een historische gynaecologische onderzoeksstoel tot hedendaagse kunstwerken en baanbrekende medische inzichten – in ‘Ongezien’ ontdek je hoe deze gender bias in de geneeskunde is ontstaan en wat er nodig is om de zorg inclusiever te maken. De expositie toont fascinerende objecten en verhalen, van de eeuwenlange misverstanden over de baarmoeder tot de invloed van feministische pioniers als Aletta Jacobs. Ook eigentijdse perspectieven krijgen een podium, zoals de indrukwekkende Atlas of Queer Anatomy en een van de vernieuwende anatomische modellen van kunstenaar Nathalie Latour.

‘Ongezien’ is een tentoonstelling die raakt, confronteert en inspireert. Het biedt niet alleen een onthutsende blik op het verleden, maar ook een hoopvol perspectief op de toekomst. Wat kunnen we leren van de geschiedenis? Welke stappen zijn al gezet? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht gender, sekse of identiteit, de juiste medische zorg krijgt?

De medische wetenschap heeft eeuwenlang de diversiteit van het menselijk lichaam genegeerd. Wat deze tentoonstelling uniek maakt, is de bijzondere collectie die de geschiedenis van vrouwengeneeskunde op een indrukwekkende manier illustreert.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Organon en Stichting Weteringschans.