Visualizing the Unknown

Start van internationaal onderzoek naar beelden uit beginjaren microscopie

Op 1 oktober vond in Rijksmuseum Boerhaave de aftrap plaats van een groot internationaal onderzoek naar beelden uit de beginjaren van de microscopie. Dit zes jaar durende onderzoek, gefinancierd door NWO,  richt zich vooral op de vraag hoe zeventiende-eeuwse microscopisten hun baanbrekende ontdekkingen visueel vastlegden en deelden.

De onderzoekers gaan voor het eerst de baanbrekende zeventiende-eeuwse ontdekkingen reconstrueren. Dit gebeurt deels met behulp van oorspronkelijke lenzen en bewaard gebleven preparaten. De modernste digitale technieken maken het mogelijk om straks te laten zien wat pioniers destijds voor het eerst zagen. Tijdens de internationale aftrap op 1 oktober in Rijksmuseum Boerhaave, die ook via live-stream te volgen is, toont het projectteam een voorproefje van die beelden.

Het project is een samenwerking tussen drie vooraanstaande organisaties in Europa: het Huygens Instituut (KNAW) in Amsterdam, Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, en de Bibliotheca Hertziana – Max Planck Instituut voor Kunstgeschiedenis in Rome. De Royal Society of London en de bekende micro-fotograaf Wim van Egmond werkten eerder al mee aan een pilot die spectaculaire resultaten voorbracht. Het project zal de aankomende zes jaar in detail het hele traject van preparatie-observatie-visuele verslaglegging-peerreview¬publicatie en impact onderzoeken.

Bovenstaande beelden zijn de eerste resultaten van MicroLab, een belangrijk onderdeel uit het onderzoek. Voor het eerst zien we hoe microscopisten in die tijd hun preparaten waarnemen.

Zoek op