Jaap van Dissel vult lege museumvitrine

Terug naar Besmet!

Eindelijk is de lege vitrine in de tentoonstelling ‘Besmet!’ in Rijksmuseum Boerhaave gevuld. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het OMT,  overhandigde op donderdag 3 juni 2021 het ampul en de injectiespuit van de eerste vaccinatie tegen Covid-19 aan museumdirecteur Amito Haarhuis. 

De ampul en de injectiespuit van het eerste vaccin in de tentoonstelling Besmet!

Het ampul en de spuit zijn nu geplaatst in de tijdlijn van de tentoonstelling ‘Besmet!’. Die tijdlijn toont medicatie tegen virussen sinds de zeventiende eeuw en eindigde met één opvallend lege vitrine in het heden. Die was namelijk bestemd voor het nog te ontwikkelen eerste vaccin tegen Covid-19. 

Uit dit ampul van BioNTech/Pfizer kreeg verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri op 6 januari 2021 de eerste vaccinatie tegen Covid-19. Hiermee startte één van de grootste vaccinatiecampagnes in de Nederlandse geschiedenis. Aangezien het museum door de coronapandemie sinds eind vorig jaar gesloten was, lagen ampul en spuit sindsdien veilig opgeborgen bij het RIVM.

Sanna Elkadiri op 6 januari 2021, de eerste vaccinatie tegen Covid-19 - ©ANP

Het museum treft in de week van de overhandiging de voorbereidingen voor de heropening voor bezoekers op zaterdag 5 juni en is blij met de aanwinst. “Deze eerste vaccinatie was een mijlpaal in onze gezamenlijke geschiedenis. We zijn er trots op dat we dit vanaf zaterdag kunnen delen met onze bezoekers, vooral omdat de tentoonstelling ook een verhaal van hoop weerspiegelt.”, aldus museumdirecteur Amito Haarhuis.  

Jaap van Dissel zegt hierover: “Het is van mooie, symbolische waarde dat het RIVM als wetenschappelijk instituut de allereerste ampul uit de coronavaccinatiecampagne kan overdragen aan Rijksmuseum Boerhaave. Het verdient een plek in de rijkscollectie van wetenschapsgeschiedenis, want het symboliseert hoe de medische wetenschap ons het perspectief gaf uit de coronacrisis te komen.”

Rosalijn van Ijken, hoofd restauratie, plaatst zorgvuldig de objecten in de laatste lege vitrine

De objecten zijn te zien in ‘Besmet!’, de tentoonstelling die Koning Willem-Alexander in de zomer van 2020 opende. Het museum werkt met tijdslots om een veilig bezoek te garanderen. Entreekaarten zijn daarom alleen te koop via de website van het museum.

Cartoon van Maarten Wolterink over het eerste ampul, nu te zien in Besmet!

Zoek op