Doorbraak in strijd tegen huidkanker

Terug naar Columns

Vorige maand maakte de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick weer een aantal iconische foto’s van 2500 naakte mensen op het strand van Sydney. Hij deed dit om aandacht te vragen voor huidkanker. Het aantal deelnemers staat symbool voor de ruim 2000 Australiërs die jaarlijks aan huidkanker sterven.

Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker waar veel mensen aan overlijden. Vorige week was er het hoopvolle nieuws dat er een doorbraak is bereikt in de behandeling van uitgezaaid melanoom. Het onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift The New England Journal of Medicine. Het Nederlands Kanker Instituut ontwikkelde samen met een vergelijkbaar instituut in Denemarken een nieuwe behandelmethode met persoonlijke medicijnen. Het werkt zo: uit een klein stukje melanoom worden lichaamseigen afweercellen tegen de kanker gewonnen, die in het laboratorium worden vermeerderd tot miljarden afweercellen die via een infuus vervolgens weer worden toegediend aan de patiënt. Bij 20% van de patiënten verdween het uitgezaaide melanoom helemaal. Bij bijna 50% slonken of verminderden de uitzaaiingen. De resultaten van deze behandeling zijn vergeleken met die van een controlegroep waarbij patiënten zijn behandeld met een reguliere immuuntherapie. Die behandeling is ook effectief maar laat minder succes zien: bij 7% verdween de ziekte helemaal, en bij 21% werden de uitzaaiingen kleiner. Een dezer dagen besluit het Zorginstituut Nederland of de nieuwe behandelmethode in het basispakket wordt opgenomen. Al met al een hoopvolle ontwikkeling. Toch zijn we er nog lang niet. Op dit moment overlijdt nog steeds de helft van de mensen met een uitgezaaid melanoom binnen vijf jaar nadat de diagnose is gesteld. 

Omdat ik me op deze manier weer even in huidkanker heb verdiept, is het voor mij -met mijn kale hoofd- toch weer eens een aansporing om vaker een pet te gaan dragen. Mijn eveneens kale vader ontwikkelde ook huidkanker in de laatste jaren van zijn leven. Voorkomen is toch altijd nog beter dan genezen. 

Amito Haarhuis, Directeur Rijksmuseum Boerhaave

Deze column verscheen dinsdag 13 december 2022 in De Telegraaf

Foto credits: Getty Images via BBC

Zoek op