In het pabo-studieboek Natuuronderwijs Inzichtelijk dat ik schreef voor aanstaande leerkrachten wordt ook het onderwerp seksualiteit behandeld. Een van de kerndoelen in het onderwijs is namelijk dat leerlingen leren zorg te dragen voor hun eigen gezondheid en die van anderen.
Ook het voorkomen van ongewenste zwangerschappen hoort daarbij. Aan de hand van de Enige Echte Nederlandse Voortplantings- en Seksquiz leg ik op een speelse manier uit dat periodieke onthouding van seks geen betrouwbare manier is om zwangerschap te voorkomen.
Tegenwoordig heeft de Enige Echte Nederlandse Voortplantings- en Seksquiz concurrentie van influencers op TikTok die het omgekeerde beweren. Zwaaiend met een thermometer leggen ze uit dat periodieke onthouding gebaseerd op het opmeten van je temperatuur een fantastisch alternatief is voor de anticonceptiepil. Want je wilt jezelf toch niet volstoppen met al die hormonen met ongewenste bijwerkingen zoals het verlies van je libido?
Het is een gevaarlijk nieuw fenomeen dat influencers, die duidelijk geen expert zijn op dit onderwerp, grote groepen volgers op deze manier proberen te overtuigen met (deels) onjuiste en in ieder geval niet wetenschappelijk onderbouwde informatie. En het heeft gevolgen: er is sprake van een toename van het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen. Bij de zogenoemde kalendermethode is bij perfect gebruik de kans om zwanger te worden 5%, terwijl dit bij perfect gebruik van de pil slechts 0,3% is.
Gelukkig is er de Twijfeltelefoon, een fantastisch initiatief van Erasmus MC dat tijdens de coronapandemie is ontstaan om mensen die twijfelden om zich te laten vaccineren een loket te bieden om hun vragen te stellen en de juiste, wetenschappelijk onderbouwde informatie te krijgen. Bij de Twijfeltelefoon kun je nu ook terecht met vragen over anticonceptie. Als je door een influencer aan het twijfelen bent geslagen, adviseer ik je van harte om anoniem te bellen met 088-7555777. Natuurlijk mag iedereen uiteindelijk zijn eigen keuzes maken over zijn eigen lijf, maar dan maak je ze in ieder geval op basis van de juiste informatie.
Amito Haarhuis, Directeur Rijksmuseum Boerhaave
Deze column verscheen dinsdag 5 maart 2024 in De Telegraaf