We verwelkomen dagelijks veel bezoekers. Die komen voor de vaste en tijdelijke tentoonstellingen, voor de gevarieerde onderwijsprogramma’s, de educatieve doe-ruimtes voor kinderen en voor allerlei evenementen, workshops en lezingen.
Omdat we service en een gastvrije ontvangst heel belangrijk vinden, zijn we heel dankbaar voor de inzet van onze vrijwillige gastheren, -vrouwen, rondleiders en publieksbegeleiders. Daarnaast leveren vrijwilligers een belangrijke praktische en technische bijdrage aan onze afdelingen Technische Dienst, restauratie en depot!
Ben je op zoek naar een leuke vrijwillige functie bij Rijksmuseum Boerhaave? Houdt gerust onze vacaturepagina in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn. Meer weten over vrijwilligerswerk bij ons museum? Neem contact op met ludostikvoort@rijksmuseumboerhaave.nl
Een greep uit onze vrijwilligers:
Isabelle Perotti - gastvrouw
"Ik werk hier bijna twee jaar met heel veel plezier en voel mij echt gewaardeerd en onderdeel uitmaken van het team. Ikzelf ben van beroep medisch analist en heb dit 24 jaar met heel veel liefde gedaan. Echter wilde ik meer uitdaging en heb uiteindelijk vier jaar als teamleider van de bloedafnamedienst bij Atalmedial gewerkt met als uitbreiding het regelen en coördineren van alle opleidingen en trainingen binnen de organisatie. Sinds twee jaar zijn wij woonachtig in Oegstgeest en wilde ik wat meer van Leiden ontdekken. Mijn zoon vertelde mij dat Rijksmuseum Boerhaave erg leuk is en zo werd dit museum ons eerste gezinsuitje in Leiden. Wij hadden gewoon te weinig tijd om alles in het museum goed te bekijken en te beleven. Alles was zo leuk en interessant. Van een kennis hoorde ik dat zij gastvrouw bij Boerhaave is en zij vertelde hier zo enthousiast over dat ik bij mijzelf dacht: “Als ik ooit nog in de gelegenheid ben om vrijwilligers werk te doen, dan ga ik dit bij museum Boerhaave doen”. Ik had nooit gedacht dat dit al zo snel mogelijk was en heb geen seconde getwijfeld om te gaan solliciteren bij Boerhaave. Iedere week ga ik met heel veel plezier naar mijn werk en vertel iedereen dat het een prachtig en interessant museum is."
Ton Vogelpoel - Rondleider
Na zijn studie electrotechniek ging Ton Vogelpoel werken bij Philips Computer Industries waar hij, gedetacheerd bij Philips Research Laboratories (het NatLab), onderzoek heeft gedaan aan nieuwe
technologie voor chips t.b.v. een door Philips te ontwikkelen computer. Na enige jaren is Ton van werkgever veranderd en is bij de KLM gaan werken bij de Engineering afdeling van de KLM Technische Dienst. Hij heeft daarbij onder andere uitgebreid statistisch onderzoek gedaan naar de prestaties van de autopilot en andere vliegtuig systemen. Dat heeft geresulteeerd in het tot aan zijn pensionering leiding geven aan de afdeling Reliability Engineering and Statistics. Ton heeft naast de techniek altijd grote belangstelling gehad voor alle beta richtingen in de wetenschap, van fysica tot biologie, van astronomie tot chemie en ook voor de medische wetenschap. Als rondleider bij Rijksmuseum Boerhaave kan Ton Vogelpoel deze belangstelling en zijn kennis benutten voor educatieve doeleinden.
Theo Eyckenschild - Rondleider
Theo Eyckenschild studeerde wiskunde aan de Universiteit van Leiden. Hij werkte vanaf 1976 tot 2013 bij Shell in verscheidene functies, variërend van business analist tot programma- en projectmanager voor de implementatie van IT-systemen. Vanaf het begin van de oprichting van Jet-Net in 2002 (tot 2019, zes jaar na zijn pensionering) bezocht hij scholen om met name de meisjes te inspireren een bèta of technisch vak te gaan studeren. Theo heeft een brede wetenschappelijke interesse, met name in het ontstaan en de ontwikkeling van nieuwe belangrijke concepten die in de wetenschap doorbraken hebben veroorzaakt. Daarover verhalen vertellen tijdens rondleidingen in het museum geeft hem grote voldoening.
Jeroen Metselaar - depotmedewerker
Jeroen Metselaar volgde zijn opleiding aan de Laboratoriumschool in Leiderdorp en werkte hoofdzakelijk in de farmaceutische industrie in Leiden. De apparaten waarmee hij is opgeleid, behoren nu tot de museumcollectie. Jeroen werkt in het depot waar hij foto’s, brieven, en dergelijken scant en registreert. Hiermee zorgt hij dat de informatie voor iedereen beschikbaar komt en draagt hij bij aan het behoud van deze informatie voor latere generaties. Door zijn werk met de persoonlijke archieven van onder andere Ehrenfest en Lorentz heeft hij deze mensen leren kennen op een manier die dieper gaat dan het lezen van een gewone biografie. Een mooie bijkomstigheid is de vaardigheid die hij ondertussen ontwikkelt heeft in het lezen van oude en slechte handschriften.
Gerard Schelvis - Rondleider
Gerard Schelvis studeerde na zijn gymnasium alfa Nederlandse Taal- en Letterkunde in Leiden, werkte 38 jaar in het Middelbaar Onderwijs in Leiden en meldde zich in 2014 als vrijwilliger bij Rijksmuseum Boerhaave te Leiden, in de hoop daar iets op te steken van de hem onbekende bètawetenschappen. De beste manier om iets te leren is er les in te geven, zei ooit Seneca en inderdaad leert hij iedere keer iets erbij wanneer hij bezoekers rondleidt, van slingeruurwerk tot meridiaankijker.
Theo Blom - Rondleider
Theo Blom studeerde Optiek in Rotterdam en Biologie aan de Universiteit in Leiden. Aan diezelfde Universiteit promoveerde hij op een onderzoek waarbij werd gekeken hoe stoffen als kinine (gebruikt als antimalaria medicijn) of ajmalicine (gebruikt in chemotherapie) celmembranen passeren. Daarna werkte hij in de gezondheidszorg, bij Koninklijke Visio revalidatie voor slechtziende en blinde mensen, en in het onderwijs, aan het Instituut voor Paramedische Studies van Hogeschool Utrecht. In die laatste functie leerde hij de studenten alles over optica, visuele ergonomie en perceptie. Daarnaast over hoe mensen met slechtziendheid, door gebruik te maken van (optische) hulpmiddelen, een gedeelte van hun zelfstandigheid terug kunnen winnen.
In Boerhaave liggen items van mijn “oude helden” en van mijn “huidige helden” . Snellius, omdat die voor het eerst vertelde hoe groot de schijnbare knik van een stok is die in het water staat. Anthony van Leeuwenhoek, die met primitieve middelen een microscoopje weet te knutselen en als eerste ééncellige organismen ziet. Wellicht de grootste “oude held” is Christiaan Huygens. Hij ontdekte de ringen om Saturnus, bedacht een slingerklok die de tijdmeting fors verbeterde, en hij schreef een theorie over het licht. Veel van wat hij over licht zegt wordt nu nog toegepast. Als “huidige helden” zie ik professor Jan van Hooff omdat hij in Burgers Zoo heeft laten zien dat mensapen zeer complexe en vaak emotionele gedragingen en relaties hebben, of professor Ewine van Dishoeck omdat zij waarnemingen in de ruimte combineert met processen in een chemisch lab en zo verklaringen vindt voor processen die zich lichtjaren ver weg afspelen.