Jaarlijks sterven er nog veel Nederlanders omdat ze niet op tijd een donororgaan krijgen. En zelf als alle volwassen Nederlanders bereid zijn om na hun overlijden organen af te staan, is het orgaantekort nog niet opgelost. We moeten daarom op zoek naar andere oplossing.
Een van de oplossingen die in de toekomst wellicht mogelijk zou kunnen zijn, is om dieren te gebruiken. Dieren zouden zo aangepast kunnen worden dat hun organen, weefsels en cellen geschikt zijn om te transplanteren naar mensen. Zo zou er bijvoorbeeld een mensenhart of -nier in een varken “gekweekt” kunnen worden. Het kan nog lang niet, maar wetenschappers doen er al wel onderzoek naar.
Maar moeten we dit onderzoek ook in Nederland doen? Willen we in de toekomst gebruik maken van deze techniek om het tekort aan donororganen op te lossen? Weegt het belang van de patiënten op tegen het dierenwelzijn? Wat vinden Nederlanders hiervan?
Hierover gaan we met het publiek in gesprek tijdens deze Dier als Donor Dialoog. Experts praten mee met het publiek over deze kwestie. Ga met ons en anderen in gesprek tijdens het Dier als Donor Dialoog. De sprekers zijn:
- Jos Joore, CEO and co-founder Mimetas
- Martin Hoogduijn, Nephology & Transplantation Laboratory of the Department of Internal Medicine at the Erasmus Medical Center, associate professor
- Eline Bunnik, Department Medical Ethics, Philosophy and History of Medicine, assistant professor
- Debby Weijers, Directeur Stichting Proefdiervrij
- Niels Geijsen, Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en Regeneratieve Geneeskunde
Deze bijeenkomst maakt deel uit van een groter onderzoek dat uitgevoerd wordt door het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink. Kijk voor meer informatie op de website.
Wanneer: donderdag 17 februari 18:00 - 19:30 uur, inloop vanaf 17:30
Voor wie: voor iedereen die zich heeft aangemeld
Waar: in het museum of via livestream
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs voor het museum
Let op: ben je voor deze publieksavond aanwezig in het museum? Dan controleren we de CoronaCheck-app.