Experts van Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden en het LUMC nemen je op zondag 26 juni 2022 bij Rijksmuseum Boerhaave mee op reis langs twee soorten virussen.
Biologische virussen - denk aan de griep en natuurlijk het coronavirus - verschillen van virussen die de computer ‘ziek’ maken. Maar er zijn ook overeenkomsten! Best veel als je er even over na denkt: ze dringen ongewenst binnen en verspreiden zich razendsnel. Ook zijn ze vaak moeilijk of niet te bestrijden, maar je kunt je toch proberen te wapenen: van virusscanners op je computer tot een griepprik of vaccin.
Praktische informatie
Wanneer: zondag 26 juni 12:00 - 16:00 uur
Voor wie: voor kinderen van 8 tot 12 jaar oud met ouders/begeleiders (vooraf aanmelden vereist)
Waar: in het museum
Kosten: gratis entree en deelname bij inschrijving voor één van de sessies
Schrijf je via onderstaand formulier in voor één van de twee interactieve sessies met wetenschappers Eric Snijder en Alize Pistidda; de eerste sessie is van 13.00 tot 13.45 uur, en de tweede van 14.30 tot 15.15 uur.
Na een korte test van jullie virus-kennis bespreken we wat biologische en computer-virussen nu eigenlijk zijn, en hoe je besmet kunt raken. We kijken wat voor problemen beide soorten virussen kunnen opleveren, en wat voor oplossingen we hebben bedacht. En we kijken natuurlijk vooruit, want virussen veranderen steeds en er komen ook steeds weer nieuwe bij!
De tentoonstelling Besmet! en de expo over computervirussen (Een computervirus: wat is het en hoe kan het ons leven ontwrichten) zijn vrij te bezoeken tussen 12.00 en 16.00 uur.
De experts
Eric Snijder is virologie professor bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en bestudeert al 30 jaar hoe virussen problemen veroorzaken en wat we daartegen kunnen doen. Hij is gespecialiseerd in coronavirussen.
Alize Pistidda is docent/onderzoeker aan Hogeschool Leiden, binnen het lectoraat en de specialisatie Forensisch ICT van de opleiding Informatica.