De kosmos inspireert wetenschappers en kunstenaars al eeuwenlang. In deze tentoonstelling komt hun fascinatie voor het eerst samen. Sterrenkundig geïnspireerde kunstwerken van Wassily Kandinsky en Eugène Brands pronken naast historische topstukken zoals de Leidse Aratea en maanstenen van de Apollo-17-missie. Prof. dr. Ewine van Dishoeck is gastconservator.
In de tentoonstelling Kosmos: Kunst & Kennis ervaart de bezoeker dat de fascinatie voor het heelal van alle culturen en alle tijden is. Zowel wetenschappers als kunstenaars hebben de hemel door de eeuwen heen op talloze manieren verbeeld. Met steeds sterkere telescopen duwen wetenschappers de grens van het onzichtbare steeds verder weg. Wat zich aan het zicht onttrekt, vullen kunstenaars zelf in met hun verbeeldingskracht. Gerenommeerd hoogleraar Moleculaire Astrofysica Ewine van Dishoeck neemt bezoekers mee op een verkenningstocht langs de maan, de planeten en de sterren. De objecten beslaan het brede spectrum van de kunst- en cultuurhistorie, van de Romeinse tijd tot nu. Bezoek een mini-observatorium of maak een uniek figuur op de maan. Ook is er een uitgebreide randprogrammering met lezingen en kinderworkshops. Zo beleeft jong en oud de wondere wereld van kosmos, kunst en kennis.
Prof. dr. Ewine van Dishoeck, de veel gelauwerde Leidse hoogleraar Moleculaire astrofysica, vervult de rol van gastconservator. Ze brengt de verbeelding van zowel wetenschappers als kunstenaars samen. De objecten beslaan het brede spectrum van de Oosterse tot Westerse kunst- en cultuurhistorie, van de Romeinse tijd tot nu.
Zij onderzoekt anno 2019 de zogeheten interstellaire wolken, grote gas- en stofwolken die de geboorteplaatsen zijn van planeten en sterren. De uitkomsten geven richting aan de vraag of er leven mogelijk is op andere planeten. Naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van de Internationale Astronomische Unie, waarvan zij president is, verbeeldt zij in de tentoonstelling wat de sterrenkunde voor ons in petto heeft.
De tentoonstelling 'Kosmos: Kunst & Kennis' is te zien van 10 oktober 2019 t/m 15 maart 2020. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling is er een uitgebreide randprogrammering met lezingen en workshops.