In samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave organiseert Studium Generale een lezing bij het thema van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling BrAInpower: kunstmatige intelligentie (AI). Op 16 september vertelt Dr. Maarten Lamers, assistant professor, LIACS, Universiteit Leiden over Kunstmatige Intelligentie en creativiteit.
Sinds de opkomst van AI vraagt men zich af of computers ook creatief kunnen zijn, en steeds vaker zien we voorbeelden van zogenaamde “artificial creativity”. Computers componeren muziek, bedenken recepten, maken visuele kunstwerken en tappen zelfs moppen. Maar kunnen we creativiteit wel in een computerprogramma vatten? En hoe dan? Maarten Lamers bespreekt wat computers op dit vlak eigenlijk kunnen, en net zo belangrijk: wat niet. Aan de hand van klassieke en actuele voorbeelden van “creatieve” computers wordt duidelijk hoe deze systemen werken, en wat dit met AI te maken heeft. Zo wordt het eenvoudiger om te begrijpen wat er in de media over creatieve AI geschreven wordt, zonder technisch diepgaande kennis.
Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met Studium Generale en vindt plaats tijdens de Art & Science Week van het Leiden European City of Science programma. Bekijk hier de hele reeks.
Praktische informatie
Wanneer: Vrijdag 16 september. Inloop vanaf 16.00 uur, lezing van 16.30 tot 17.30 uur, en vragen tot 18.00 uur.
Waar: In het museum of thuis via de livestream. Bij de livestream is geen live chat beschikbaar.
Aanmelden: Meld u aan via het onderstaande formulier, er is een formulier voor aanwezigheid in het museum en een formulier voor deelname via de livestream. U ontvangt een automatische bevestigingsmail, als u die niet heeft ontvangen dan is uw aanmelding niet geregistreerd.
Kosten: Gratis bij aankomst vanaf 16.00 uur. Als u eerder naar het museum komt dan heeft u een geldig entreebewijs nodig om binnen te komen.