Deze televisieontvanger dateert nog van vóór de beeldbuis. De nipkowschijf is in 1883 bedacht door de Duitse ingenieur Paul Nipkow. Deze uitvinding vormt de basis van de televisie zoals we die nu kennen. De oudste televisieprijs van Nederland, de Zilveren Nipkowschijf, is vernoemd naar deze uitvinding en wordt ieder jaar uitgereikt door een jury van mediajournalisten en -critici.
In de ronddraaiende platte schijf zit een spiraal van gaatjes. Licht dat door deze gaatjes valt, wordt omgezet in een elektrisch signaal. De ontvanger zet dit signaal met een neonlampje weer om in een donkerrood beeld ter grootte van een postzegel. In de negentiende eeuw komen deze uitzendingen niet verder dan het experimentele stadium.
De nipkowschijf is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat het een van de verhalen verbeeldt van het venster De televisie. Het object is te vinden in de vaste presentatie Water, Stroom & Data. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen.
Het Nederlands Openluchtmuseum nam in 2015 het initiatief om het netwerk te organiseren. Het is een samenwerking van tal van musea. Het complete overzicht is te vinden op de website van de Canon van Nederland. Hier vind je ook meer informatie over de canon, topstukken uit andere musea, activiteiten en uittips.