Flevoland heeft een rijke geschiedenis

Terug naar Columns

Bij Flevoland denk je waarschijnlijk niet meteen aan historie. Eerder aan nieuw, van de zee teruggewonnen land met her een der een nieuw gebouwde stad. Want ooit was dit de Zuiderzee. Maar dan vergeten we dat die zee er ook niet altijd was.

De zee heeft op deze plek ooit het moerasland verzwolgen dat onderdeel was van het uitgestrekte Doggerland. Hier woonden in de prehistorie al mensen. Dit verklaart waarom het mogelijk is dat er afgelopen zaterdag een tentoonstelling over de prehistorie van Flevoland is geopend in Batavialand. 

De prehistorische mensen die in Flevoland woonden, behoorden tot de zogenoemde Swifterbantcultuur en ze leefden in de periode tussen ongeveer 5.000 en 3.500 voor Christus. De cultuur is genoemd naar het dorp Swifterbant in de provincie Flevoland. Vlakbij het dorp is een prehistorische nederzetting gevonden.

In de tentoonstelling staat een reconstructie van de oudste opgegraven inwoner van Flevoland, de zogenoemde Swifterbantman. De reconstructie is gebaseerd op botresten die in 1966 werden gevonden bij de inpoldering van Oostelijk Flevoland. Omdat hij een ketting met barnsteen op zijn hoofd had, denkt men dat hij een belangrijk persoon moet zijn geweest in zijn gemeenschap. Opvallend is dat hij voor de tentoonstelling een make-over heeft gekregen. Was hij eerder nog donkerblond met blauwe ogen en een witte huidskleur, nu heeft hij een mediterrane uitstraling gekregen, met zwart haar en een donkerdere huid. 

Deze aanpassing is niet zomaar gedaan. Hij komt voort uit nieuw DNA-onderzoek naar de Swifterbant mensen. Zij volgden de jagers-verzamelaars op, en waren de eerste mensen die ook op beperkte schaal aan landbouw deden. Ze trokken ons land binnen vanuit de regio waar nu Turkije is. Zij hadden een olijfkleurige huid en donker haar. De reconstructie van de Swifterbantman geeft nu een beter, en meer correct beeld van de oudste bewoners van ons land.

Zoek op