Vorige week was er een Verenigde Naties-top over biodiversiteit, georganiseerd vanuit Kunmin in China. Een hele belangrijke top, vergelijkbaar met de klimaattop in Parijs. Maar het zou me niet verbazen als je er nog niet van gehoord hebt, want het kreeg verbazingwekkend weinig media-aandacht. Deze top was vooral virtueel, en in april gaan de wereldleiders naar de fysieke top in Kunmin, waar dan mondiale doelen moeten worden vastgesteld.
We zijn allemaal doordrongen van de coronacrisis en de klimaatcrisis, maar de biodiversiteitscrisis is voor veel mensen nog wat abstract. Allereerst weet niet iedereen wat er met het woord biodiversiteit wordt bedoeld. Het gaat over alle soorten planten, dieren en micro-organismen én hun onderlinge relaties. Daarnaast is niet iedereen zich bewust van het feit dat het aantal planten- en diersoorten sterk afneemt. De wolf en de bever zijn juist weer terugkomen in ons land; is dat niet een teken dat de natuur zich herstelt? Dat lijkt maar zo. Bijna nergens in Europa gaat het zo slecht als in Nederland. Veel bijen- en vlindersoorten zijn bijvoorbeeld extreem bedreigd.
Thuis heb ik nog een Verkade-album van natuurbeschermer Jac. P. Thijsse, de ‘Nederlandse David Attenborough’ uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Bij de producten van Verkade kon je plaatjes sparen van planten en dieren in het Nederlandse landschap. Zo wilde hij de liefde voor de natuur bij brengen. Veel van de afgebeelde planten en dieren zijn er niet meer of inmiddels heel zeldzaam geworden.
De inzet voor een biodiversiteitsakkoord is om van 30% van de aarde (zowel land als water) beschermde natuur te maken voor 2030. In Nederland hebben we dan nog een lange weg te gaan met de 15 tot 17% natuur die we nu hebben. Er is al wel wat gedaan: in een goede Nederlandse traditie is er een Deltaplan gemaakt voor biodiversiteitsherstel. En als je daar allemaal niet op wilt wachten: de campagne ‘maak grijs groener’ geeft tips hoe jij kunt helpen.
Amito Haarhuis, Directeur Rijksmuseum Boerhaave
Deze column verscheen op dinsdag 19 oktober 2021 in De Telegraaf.
Pagina uit het boek Het Naardermeer door Jac.P.Thijsse, Plaatjes geschilderd door Jan van Oort