Rijksmuseum Boerhaave is Europees museum van het jaar

Rijksmuseum Boerhaave is uitgeroepen tot European Museum of the Year 2019. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum in Leiden:

"De uitzonderlijke publiekskwaliteit van dit museum komt voort uit zijn kunstzinnige benadering van wetenschapscommunicatie. Belangrijke en fraaie objecten worden geïnterpreteerd met behulp van de nieuwste technologieën en met persoonlijke verhalen van degenen die gedreven worden door hun passie voor het verwerven van kennis. Het resultaat is wetenschap met een menselijk gezicht, die nieuwsgierigheid en verwondering opwekt en een breed publiek betrekt bij debatten over belangrijke wetenschappelijke en ethische vraagstukken van onze tijd."

Directeur Amito Haarhuis neemt de Museum of the Year Award 2019 in ontvangst.

Directeur Amito Haarhuis nam de prijs in ontvangst tijdens EMYA 2019 in Sarajevo. “Dit is een groot compliment. Bezoekers laten ons al dagelijks merken dat ze het vernieuwde museum enorm waarderen; iets waar we ongelooflijk trots op zijn. Ook ontvangen we veel collega-musea die inspiratie bij ons opdoen voor vernieuwingen in hun museum. Deze prijs is echt de kers op de taart.” 

De prijs werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt en de prijs al sinds 1977 uitreikt. Jaarlijks beloont de jury innovatieve ontwikkelingen die de publieke kwaliteit verhogen en een grote invloed kunnen hebben op het nationale en internationale vlak. Dit jaar waren er 40 genomineerde musea. De laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum in 2015.

Dit museum is er in geslaagd de drempel te verlagen en zo een breed publiek aan te spreken.

Uit het EMYA-jurryrapport

Prijswinnende vernieuwingen

Rijksmuseum Boerhaave onderging een grondige renovatie en greep die gelegenheid aan om het opnieuw in te richten. De presentatie van de vaste collectie is nu op de eerste verdieping en de tijdelijke tentoonstellingen op de begane grond. Ook is er een nieuwe museumwinkel, museumcafé en zalen voor lezingen en evenementen.

Het museum laat de bezoeker de nieuwsgierigheid en fascinatie ervaren die gedreven wetenschappers tot de verbeelding spreken.

Uit het EMYA-jurryrapport

De presentatie van de vaste collectie kreeg een complete make-over. Het is nog net zo esthetisch als voorheen, maar is nu gericht op een breder publiek. De voormalige chronologische opzet heeft plaatsgemaakt voor een heldere indeling in vijf thema’s; ieder met een eigen sfeer: Gouden Eeuw, Ziekte & Gezondheid, Machtige Verzamelingen (over de verlichting), Water, Elektriciteit & Data (over technologie) en Grote Vragen (over moderne wetenschap).

Rijkmuseum Boerhaave inspireert met haar voortreffelijke publieks- en schoolprogramma’s ook nieuwe generaties aankomende wetenschappers.

Uit het EMYA-jurryrapport

De wereldberoemde objecten zijn verrijkt met films, animaties, replica’s die de bezoeker mag aanraken, digitale magazines met additionele informatie, verhalen van patiënten en educatieve games. Op die manier komt de rijkdom aan verhalen achter de collectie tot leven en wordt het verleden verbonden met het heden en de toekomst.

“Net als wetenschappers zijn wij ongelooflijk gepassioneerd met ons werk bezig. We hebben een unieke collectie en door het vertellen van de verhalen achter de objecten en achter de wetenschappers leggen we de verbinding met het leven van de bezoekers.“, aldus directeur Amito Haarhuis.

European Museum Forum

European Museum Forum (EMF) is een van meest toonaangevende organisaties in Europa die de ontwikkeling van toegankelijkheid en kwaliteit van Europese musea stimuleert. Het EMF heeft deze positie na ruim 40 jaar dienstverlening verworven. Tevens beheert het de meest prestigieuze museumprijs in Europa en draagt het bij aan het promoten van innovatieve ontwikkelingen in de museumsector over het hele continent.

European Museum of the Year Award

De European Museum of the Year Award (EMYA) werd in 1977 opgericht onder auspiciën van de Raad van Europa. EMYA is de langstlopende en meest prestigieuze museumprijs in Europa en draagt bij aan het onder het voetlicht brengen van innovaties in de museumsector over het hele continent. Door nauwe banden met de Raad van Europa is EMYA ingebed in een systeem van waarden van burgerschap, democratie en mensenrechten.

emya

Deze prijs gaat naar een museum dat erin slaagt om (diverse) doelgroepen aan te trekken, een unieke sfeer en beleving weet neer te zetten en/of onderwijs en sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Eerdere winnaars waren onder andere het Victoria and Albert Museum in Londen, het Guggenheim Museum Bilbao en het Rijksmuseum Amsterdam.

Zoek op