We verwelkomen dagelijks veel bezoekers. Die komen voor de vaste en tijdelijke tentoonstellingen, voor de gevarieerde onderwijsprogramma’s, de educatieve doe-ruimtes voor kinderen en voor allerlei evenementen, workshops en lezingen. 

Omdat we service en een gastvrije ontvangst heel belangrijk vinden, zijn we heel dankbaar voor de inzet van onze vrijwillige gastheren, -vrouwen, rondleiders en publieksbegeleiders. Daarnaast leveren vrijwilligers een belangrijke praktische en technische bijdrage aan onze afdelingen Technische Dienst, restauratie en depot!

Op dit moment zijn we op zoek naar vrijwillige gastheren & gastvrouwen en vrijwillige publieksbegeleiders voor de vakantieworkshops & familie activiteiten. Heeft u hier interesse in? Neem contact op via rosalieblom@rijksmuseumboerhaave.nl

Download vacatureteksten door op de onderstreepte tekst hieronder te klikken. De vacaturetekst opent in een nieuw venster. 

Een greep uit onze vrijwilligers:

Ludo Stikvoort - gastheer en rondleider

Ludo Stikvoort

Ludo Stikvoort heeft al lange tijd een speciale band met het museum en het gebouw waarin het gevestigd is. Als kind kwam hij al in de Boerhaave zalen toen hier nog het Atelier van Kees Buurman gevestigd was. Zijn zoon en hij zaten in dezelfde klas. Later bezocht Ludo het museum met zijn eigen zoon die van kleins af aan heel geïnteresseerd was in de apparaten die er stonden en waarmee je kon kijken wat deze doen. Later volgde hij ook een studie aan de TU Delft. Ludo ontvangt als gastheer met veel plezier de bezoekers in het museum. Als rondleider maakt hij ze wegwijs en kan hij ze leuke wetenswaardigheden vertellen bij al het moois en interessants dat er te zien en te doen is.

Ludo: “We zijn per slot onderdeel van het visitekaartje van het museum. Er is niets mooier dan bezoekers die ons bijzondere museum bezoeken en aan anderen vertellen dat ze óók echt een keer dit museum moeten bezoeken omdat het meer dan de moeite waard is.”

Johan van Kuilenburg – Analyse en beschrijving museale objecten.

johan van kuilenberg

Johan van Kuilenberg heeft een achtergrond in natuurkunde en sterrenkunde. In het depot houdt hij zich bezig met objecten binnen dit vakgebied die niet of onvolledig zijn beschreven; van oude laboratoriuminstrumenten tot vroege computers uit de jaren zestig van de vorige eeuw en van sterrenkijkers die in Indië verdwenen zijn tot een massieve detector van het kernfysisch instituut in Amsterdam. Ook begeleid Johan af en toe middelbare scholieren die werken aan hun profielwerkstuk en was hij zelfs te zien in een tv-uitzending over de dwergplaneet Pluto met antieke modellen van het zonnestelsel en meetapparatuur van een eeuw geleden.

Johan: “Samen met André Kuipers op de TV - dát overtuigde mijn familie geheel van het belang van mijn aanwezigheid in het depot. Het geeft mij veel voldoening me en passant te verdiepen in de wetenschapsgeschiedenis. De wereld van musea lijkt niet op die van mijn werkzame leven, maar brengt me in contact met veel bevlogen, interessante en aardige mensen. Daarnaast heb ik toegang tot  prachtige instrumenten die je als bezoeker niet aan mag raken, en die ook vaak jaren niet in een tentoonstelling opgenomen worden.”

Jeroen Metselaar - depotmedewerker

Jeroen Metselaar volgde zijn opleiding aan de Laboratoriumschool in Leiderdorp en werkte hoofdzakelijk in de farmaceutische industrie in Leiden. De apparaten waarmee hij is opgeleid, behoren nu tot de museumcollectie. Jeroen werkt in het depot waar hij foto’s, brieven, en dergelijken scant en registreert. Hiermee zorgt hij dat de informatie voor iedereen beschikbaar komt en draagt hij bij aan het behoud van deze informatie voor latere generaties. Door zijn werk met de persoonlijke archieven van onder andere Ehrenfest en Lorentz heeft hij deze mensen leren kennen op een manier die dieper gaat dan het lezen van een gewone biografie. Een mooie bijkomstigheid is de vaardigheid die hij ondertussen ontwikkelt heeft in het lezen van oude en slechte handschriften.

Theo Eyckenschild - Rondleider

Theo Eyckenschild studeerde wiskunde aan de Universiteit van Leiden. Hij werkte vanaf 1976 tot 2013 bij Shell in verscheidene functies, variërend van business analist tot programma- en projectmanager voor de implementatie van IT-systemen. Vanaf het begin van de oprichting van Jet-Net in 2002 (tot 2019, zes jaar na zijn pensionering) bezocht hij scholen om met name de meisjes te inspireren een bèta of technisch vak te gaan studeren. Theo heeft een brede wetenschappelijke interesse, met name in het ontstaan en de ontwikkeling van nieuwe belangrijke concepten die in de wetenschap doorbraken hebben veroorzaakt. Daarover verhalen vertellen tijdens rondleidingen in het museum geeft hem grote voldoening.

Gerard Schelvis - Rondleider

Gerard Schelvis studeerde na zijn gymnasium alfa Nederlandse Taal- en Letterkunde in Leiden, werkte 38 jaar in het Middelbaar Onderwijs in Leiden en meldde zich in 2014 als vrijwilliger bij Rijksmuseum Boerhaave te Leiden, in de hoop daar iets op te steken van de hem onbekende bètawetenschappen. De beste manier om iets te leren is er les in te geven, zei ooit Seneca en inderdaad leert hij iedere keer iets erbij wanneer hij bezoekers rondleidt, van slingeruurwerk tot meridiaankijker.

Ton Vogelpoel - Rondleider

Na zijn studie electrotechniek ging Ton Vogelpoel werken bij Philips Computer Industries waar hij, gedetacheerd bij Philips Research Laboratories (het NatLab), onderzoek heeft gedaan aan nieuwe
technologie voor chips t.b.v. een door Philips te ontwikkelen computer. Na enige jaren is Ton van werkgever veranderd en is bij de KLM gaan werken bij de Engineering afdeling van de KLM Technische Dienst. Hij heeft daarbij onder andere uitgebreid statistisch onderzoek gedaan naar de prestaties van de autopilot en andere vliegtuig systemen. Dat heeft geresulteeerd in het tot aan zijn pensionering leiding geven aan de afdeling Reliability Engineering and Statistics. Ton heeft naast de techniek altijd grote belangstelling gehad voor alle beta richtingen in de wetenschap, van fysica tot biologie, van astronomie tot chemie en ook voor de medische wetenschap. Als rondleider bij Rijksmuseum Boerhaave kan Ton Vogelpoel deze belangstelling en zijn kennis benutten voor educatieve doeleinden.

Theo Blom - Rondleider

Theo Blom studeerde Optiek in Rotterdam en Biologie aan de Universiteit in Leiden. Aan diezelfde Universiteit promoveerde hij op een onderzoek waarbij werd gekeken hoe stoffen als kinine (gebruikt als antimalaria medicijn) of ajmalicine (gebruikt in chemotherapie) celmembranen passeren. Daarna werkte hij in de gezondheidszorg, bij Koninklijke Visio revalidatie voor slechtziende en blinde mensen, en in het onderwijs, aan het Instituut voor Paramedische Studies van Hogeschool Utrecht. In die laatste functie leerde hij de studenten alles over optica, visuele ergonomie en perceptie. Daarnaast over hoe mensen met slechtziendheid, door gebruik te maken van (optische) hulpmiddelen, een gedeelte van hun zelfstandigheid terug kunnen winnen.

In Boerhaave liggen items van mijn “oude helden” en van mijn “huidige helden” . Snellius, omdat die voor het eerst vertelde hoe groot de schijnbare knik van een stok is die in het water staat. Anthony van Leeuwenhoek, die met primitieve middelen een microscoopje weet te knutselen en als eerste ééncellige organismen ziet. Wellicht de grootste “oude held” is Christiaan Huygens. Hij ontdekte de ringen om Saturnus, bedacht een slingerklok die de tijdmeting fors verbeterde, en hij schreef een theorie over het licht. Veel van wat hij over licht zegt wordt nu nog toegepast. Als “huidige helden” zie ik professor Jan van Hooff omdat hij in Burgers Zoo heeft laten zien dat mensapen zeer complexe en vaak emotionele gedragingen en relaties hebben, of professor Ewine van Dishoeck omdat zij waarnemingen in de ruimte combineert met processen in een chemisch lab en zo verklaringen vindt voor processen die zich lichtjaren ver weg afspelen.

Zoek op