Wat zijn antibiotica? Waarvoor slikken we het? Wat is antibioticaresistentie en hoe voorkom ik het? De Antibiotica Brigade toert door het land en helpt je op weg met antwoorden op lastige vragen.

Antibiotica zijn sinds de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming in 1928 hét geneesmiddel tegen bacteriële infectieziekten. Maar steeds meer bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Dat betekent dat sommige infecties slecht, of in sommige gevallen helemaal niet meer kunnen worden behandeld. Antibioticaresistentie vormt wereldwijd een gevaar voor de gezondheid. Want behandelingen en operaties die nu gewoon zijn, kunnen hierdoor in de toekomst extra gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. 

De rijdende tentoonstelling Antibiotica Brigade belicht antibiotica van alle kanten. Bekijk de ontwikkeling van antibiotica door een Virtual Reality-bril, scan je hand op resistente bacteriën en kijk door de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek.

Onderwijsprogramma

Bij de Antibiotica Brigade hoort een digitaal onderwijsprogramma voor het MBO. Het onderwijsprogramma bestaat uit een docentenhandleiding, leerlingenhandleiding en powerpoint en kunt u hier aanvragen.

Zoek op