Leer meer over Herman Boerhaave, dé leermeester van Europa, en zijn tijdgenoten in de verdiepende lezingenserie met museumconservatoren en wetenschapshistorici: Salon Boerhaave. Zaterdag 6 april vindt de vijfde editie plaats binnen het thema Boerhaave en de botanie met lezingen van Margreet Wesseling en Esther van Gelder.
Margreet Wesseling, bioloog
Herman Boerhaave, botanicus en bomenverzamelaar
Over de botanische kant van de arts Boerhaave is weinig bekend en over de dagboeken waarin hij zijn zaaiactiviteiten bijhield nog minder. Bioloog Margreet Wesseling schreef er onlangs een boek over. Zij zal vertellen over de tuinen van Boerhaave: de Leidse Hortus en zijn landgoed Oud-Poelgeest, over zijn passie om die tuinen met bijzondere soorten te vullen en zijn botanische vrienden die hem daarbij hielpen.
Esther van Gelder, conservator Teylers Museum
De natuur in kleur, het botanische boek als kunstwerk
Boerhaave leefde in een bloeiperiode voor het botanische boek: de alsmaar uitdijende kennis over nieuwe plantensoorten werd in een keur aan formaten en vormen gedrukt. Waar Linnaeus zich bezig hield met het systematiseren van alle kennis over de natuur in lijsten en tabellen, kozen andere botanici ervoor om samen te werken met de beste tekenaars, graveurs, coloristen en uitgevers. Hun boeken waren fraaie kunstwerken die in de rijkste bibliotheken ter wereld terecht kwamen.
Wanneer: zaterdag 6 april van 14.00 tot 16.00 uur
Voor wie: voor iedereen
Kosten: gratis bij geldig entreebewijs (Museumkaart gratis)
Programma lezingenreeks Salon Boerhaave:
- Boerhaave als leraar en als tentoonstellingsonderwerp
23 februari 14.00-16.00 uur - Herman Boerhaave en de stad Leiden
2 maart 14.00-16.00 uur - Boerhaave als medicus, chemicus en kind van zijn tijd
23 maart 14.00-16.00 uur - Boerhaave en de kunsten
30 maart 14.00-16.00 uur - Boerhaave en de botanie
6 april 14.00-16.00 uur - Het orakel Herman Boerhaave
13 april 14.00 uur