Aanwinst voor het museum
Peter Debye: Nobelprijswinnaar van nederige komaf

Rijksmuseum Boerhaave heeft een persoonlijke schenking archiefstukken ontvangen rondom Nobelprijswinnaar Peter Debye. Het erfgoed van Peter Debye werpt licht op de weg die hij als jonge scholier en student aflegde. Dankzij deze schenking kan Rijksmuseum Boerhaave, als enige museum, een bijna compleet overzicht tonen van alle Nederlandse Nobelprijswinnaars tot nu toe.

Peter Debye (1884-1966) groeide op in een eenvoudig Maastrichts milieu. In 1936 ontving hij de Nobelprijs voor de scheikunde. Op diverse terreinen deed hij baanbrekende ontdekkingen. Vaak had zijn veelzijdige onderzoek betrekking op de wisselwerking tussen straling en materie. Van groot belang was zijn methode om met de inzet van röntgenstraling kristalstructuren te bestuderen. Dergelijke kennis is van groot belang bij materiaalonderzoek. Aan de hand van de recente schenking is in het museum een mini-expositie rondom Debye ingericht.

Nobelprijswinnaar van nederige komaf

In de expositie is onder ander de brief waarin vader Debye het gemeentebestuur vraagt om vrijstelling van het HBS-schoolgeld. Deze vrijstelling was één van de hobbels die Debye te nemen had op weg naar de wetenschappelijke top. Ook andere objecten zoals een ansichtkaart aan zijn ouders, schoolrapport en bidprentje tonen de weg die deze zoon van een eenvoudige smid had te gaan. De grote fysicus Arnold Sommerfeld had het goed gezien toen hij Debye ‘zijn grootste ontdekking ooit’ noemde. Debye overleed in 1966 aan een hartaanval.

debye

Schenking

De jonge chemisch analist Wiel Rousseau werd in 1963 bij een feestelijke aangelegenheid ingezet als chauffeur voor een prominente passagier: de natuurkundige Peter Debye. Het gesprek dat Rousseau met de Limburgse Nobelprijswinnaar voerde, maakte grote indruk. Jaren later legde Rousseau bij toeval zijn hand op diverse goederen uit de jeugdjaren van Debye. Woensdag 30 januari schonk Rousseau tijdens een feestelijke bijeenkomst met familie van Debye dit erfgoed aan Rijksmuseum Boerhaave.

Zoek op