Op zaterdag 1 juni 2024 vindt de zestiende editie van Museumnacht Leiden plaats. Vele Leidse musea doen weer mee aan deze bijzondere nacht. Ben je benieuwd naar het programma van Rijksmuseum Boerhaave? Hieronder vind je meer informatie over de verschillende acts en onderdelen die in ons museum te doen zijn.

Sci-fi muziekinstrument there-wat? (doorlopend tussen 20.00 en 01.00 uur)

Wat hebben zwarte gaten met een theremin te maken? Verrassend veel! Mysterieuze magnetische velden spelen bij beide een belangrijke rol… Ook: het muziekinstrument -dat je niet aanraakt om te bespelen en dat een heel raar onheilspellend geluid produceert- werd vaak gebruikt voor soundtracks van vroege sci fi films. De hele avond kan je het instrument zelf bespreken en op vier momenten is er een uitleg en demonstratie van professioneel theremin-speler Wilco Botermans.

Ode to Frances; een modern moordspel (doorlopend tussen 20.00 en 01.00 uur)

Wat is er gebeurd met de Judsons? Kate, Robert en baby Linda Mae kwamen allemaal een bloederige dood tegemoet. Een modern moord-mysterie; helpt de roomba je om de dader te ontmaskeren? Gebaseerd op forensische crime-scene poppenhuizen uit de jaren ‘40 kan je nu een hedendaagse variant ervaren. Ode to Frances (vernoemd naar forensisch wetenschapper Frances Glessner Lee) is een spel voor 1 tot 5 spelers. Je hebt 15 minuten om met scherpe observaties van het moord-poppenhuis en zijn slimme huisapparatuur het mysterie op te lossen.

Zingende cyanobacteria en korstmossen (doorlopend tussen 20.00 en 01.00 uur)

Bio-kunstenaar Lena Kuzmich verenigt de stemmen van verschillende levensvormen in een audiovisuele habitat. De microbiële activiteit van cyanobacteriën tijdens fotosynthese wordt gemeten en vertaald in tonen, waardoor menselijke toeschouwers kunnen deelnemen aan, en uiteindelijk kunnen meevoelen met, anders ontastbare levensvormen. Er zal ook een video- en geluidsinstallatie zijn die de muziek compositietechniek “Lichenography” presenteert, gebaseerd op de morfologie van korstmossen. Word stil, luister, observeer en ervaar. Lena nodigt het publiek uit om te vertragen en aandachtig deel te nemen aan deze multi-soorten aangelegenheid. Ze zal ook alles vertellen over het theoretisch onderzoek dat aan de basis ligt van het bio-akoestische werk dat je tijdens deze avond kunt ervaren.

Ontdek hoe jouw biologische klok is afgesteld
(doorlopend tussen 20.00 en 00.30 uur)

Je kent het wel: sommige mensen komen ’s ochtends moeilijk hun bed uit maar hebben tot laat in de avond energie. Andere mensen hoef je na 9 uur ‘s avonds geen berichtje meer te sturen, want die liggen al op één oor, en staan ’s ochtends vroeg weer vrolijk naast hun bed. Waar komen die verschillen vandaan? Bestaan avond- en ochtendmensen echt en is dat te beïnvloeden of trainen? Kom langs en ontdek meteen hoe jouw biologische klok zich verhoudt tot die van andere bezoekers van de Museumnacht!

Loop een verwonding op
(doorlopend tussen 20.00 en 01.00 uur)

Beleef je Walking Dead fantasie met een dramatische wond of blauwe plek, heel relevant in een museum dat vroeger een ziekenhuis was! Of vermom je met schimmels alsof je je in The Last of Us bevindt. Laat je tijdens de Museumnacht bij Rijksmuseum Boerhaave eng schminken.

Natuurkundige Rock ‘n Roll: The Stream (21.00-21.30, 22.00-22.30, 23.00-23.30)

Een sensationele fusie van wetenschap en muziek. De natuurkundige muurformules van Leiden krijgen een rock jasje aan! Tijdens dit liveconcert van fysica-band The Stream versmelt de muziek met de bijzondere wetenschappelijke experimenten van Stichting RINO. Hun Freezing Physics show tourt door het hele land om publiek kennis te laten maken met een stikstof fontein, nevel van droog ijs en zwevende magneten.

FLOW (speedlezing: 20.30-21.00 uur)

Hoe kom je in die begeerlijke en ongrijpbare ‘flow’? Er is weinig lekkerder en meer belonend dan een tijdje lekker in de flow zitten; je scriptie of knutselproject stroomt als vanzelf uit je vingertoppen! Het is een fascinerend fenomeen, konden we maar een knopje omzetten. Dr. Lise van Oortmerssen legt uit hoe het werkt en geeft je tips om deze inspirerende staat van productiviteit en creativiteit te bereiken. Ook legt ze uit hoe het ‘recept’ hiervoor per persoon verschilt. Niet alleen worden we enthousiast van verschillende dingen, ook onze breinen werken niet allemaal volgens dezelfde principes. Naar schatting zo’n 15% van onze bevolking is neuro- divergent en dat heeft ook hier invloed op!

Nachtje doorhalen (speedlezing: 21.30-22.00 uur)

Waarom vind je het zo moeilijk om ‘s ochtends je bed uit te komen? Je wil écht nog niet naar huis, of je moet deze scriptie absoluut vanavond afkrijgen. Die late-night kebab kan voor deze ene keer ook nog wel. Wat voor effect heeft dat eigenlijk op je lichaam? En waarom is het zo moeilijk om ’s avonds op tijd naar bed te gaan en ’s ochtends weer uit je bed te komen? Het antwoord ligt in je biologische klok, het innerlijke uurwerk dat bepaalt wanneer je wakker wordt en wanneer je gaat slapen, maar ook hormonen, spijsvertering en zelfs je afweersysteem reguleert. Dr. Laura Kervezee vertelt je er alles over, en ook hoe je jezelf met deze kennis kan helpen, of je nu een vroege vogel of nachtuil bent!

Dichter bij het Zwarte Gat (speedlezing: 22.30-23.00 uur)

Zwarte gaten en wormholes in science fiction. Meestal neemt Hollywood het niet zo nauw met het accuraat afbeelden van wetenschappelijke concepten. Explosies in de ruimte en het aanzetten van de zwaartekracht met een druk op een knop… één grote uitzondering is Interstellar. Een vooraanstaande astrofysicus heeft berekeningen gedaan, daar is een simulatie van geprogrammeerd en die is gebruikt om filmbeelden mee te maken. Heel bijzonder! Sterrenkundig ingenieur Annemieke Vebraeck heeft hun werk onderzocht en kan je alles vertellen over het succesverhaal, de compromissen, en de missers in sciencefiction. Niet gevreesd, ze legt óók nog even uit wat een zwart gat is.

Speedrondleidingen (elk kwartier tussen 20.00 en 01.00 uur)

‘Maar heb je ook iets van het museum gezien?’ Ja natuurlijk, want in ca. 20 minuten laten we jou heel snel kennis maken met onze collectie en de verhalen die er bij horen! Deze keer laten we je de gekste objecten zien; een drakentand, dodelijke versieringen van medische instrumenten, een geprepareerd baby-armpje, en een morse-apparaat dat je tijdens het gebruik ervan continu kleine elektrische schokken geeft. Ongeveer elke tien minuten vertrekt er een tour dus dit mag je niet missen.

Test je reactievermogen!
(doorlopend tussen 20.00 en 01.00 uur)

Doe de reaction-challenge; vang de meeste buizen en hou de stip het langst in de cirkel! Heeft de ene van nature een beter reactievermogen dan een ander of is dat te trainen?  Welke dingen hebben een goede of slechte invloed op je reactievermogen? CHDR is het grootste onderzoekscentrum voor geneesmiddelenonderzoek in Europa. Hun experts zijn aanwezig om je alles te vertellen over de invloed van medicijnen op je reactievermogen. En dat zal je verrassen, want weet je dat bijvoorbeeld de methode van toedienen daar effect op heeft?  Ze kunnen het je allemaal haarfijn uitleggen.

 

Zoek op