Albert Einstein en Tatiana Afanassjewa

Terug naar Alle Einsteins

In de periode tussen de Eerste Wereldoorlog en Hitlers machtsovername in 1933 verbleef Albert Einstein bijna jaarlijks in Leiden. Hij logeerde er in het huis van zijn boezemvriend Paul Ehrenfest en diens Russische echtgenote Tatiana Afanassjewa.

Ehrenfest was hoogleraar theoretische fysica. Afanassjewa was wis- en natuurkundige. In het eerste en aan het begin van het tweede decennium van de twintigste eeuw publiceerden Ehrenfest en zijn vrouw deels ook samen artikelen. Daarnaast verdiepte Afanassjewa zich hoofdzakelijk in twee zaken: de didactiek van het wiskundeonderwijs en de grondslagen van de natuurkunde waarover ze ook met Einstein correspondeerde.

Albert Einstein stuurde voedselpakketten aan Afanassjewa, 28-03-1947

Albert Einstein stuurde voedselpakketten aan Afanassjewa, 28-03-1947

Naast deze inhoudelijke correspondentie liet Einstein na het einde van de Tweede Wereldoorlog bij Afanassjewa ook voedselpakketten bezorgen. Toen ze deze niet meer nodig had, gingen ze voortaan naar fysicus Edmund Bauer in Parijs.

De pop-up tentoonstelling 'Alle Einsteins' is van 30 mei tot en met 27 oktober 2019 te bezichtigen in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Zoek op