Letterlijk Leiden - Boekenweelde

Terug naar Te zien & te doen

In de tentoonstellingen van het museum is er maar beperkte ruimte voor het tonen van prenten, boeken, manuscripten en ander plat werk. Dat betekent dat er heel wat pareltjes verborgen blijven in het depot. Museale stukken met prachtige illustraties, een uniek verhaal, of een bijzondere betekenis. Nieuwsgierig? Voor deze speciale gelegenheid halen we enkele van deze objecten naar het museum. Onze conservatoren zijn aanwezig om ze te laten zien en toe te lichten.

Wat is er te zien? 

  • Manager Collecties en Onderzoek Christel Schollaardt toont enkele van haar favoriete botanische werken uit de tijd voor Linnaeus. Met de meest prachtige illustraties, omschrijvingen en zelfs titels, zoals: ‘Waare oeffening der planten : waar in de rechte aart, natuire en verborgene eigenschappen der boomen, heesteren, kruiden ende bloemen’ (1682).
  • Conservator Tiemen Cocquyt laat zien hoe de microscopie in de 17de eeuw tot een rijke en breed gedeelde wetenschappelijke praktijk ontwikkelde waarin gedrukte boeken een belangrijke rol vervulden voor het delen van ontdekkingen. Boeken die de revue passeren zijn Perseus (1630) van Cesi en Stelluti (de oudste microscopische afbeeldingen), de platen van Hooke's bestseller Micrographia (1664), de insectenanatomie van Swammerdam en Malpighi, en de boeken die Van Leeuwenhoek liet uitgeven. 
  • Conservator Tim Huisman zal spreken over Chirurgia, ofte veldtboeck, 1651, door legerchirurgijn Hans von Gersdorff. Dit is een handboek voor de chirurgijn, rijk geïllustreerd met instructieve houtsneden. Dit exemplaar is een ongewijzigde Nederlandse vertaling uit 1651 van de oorspronkelijke Duitstalige uitgave van 1517. Dat is opmerkelijk: de uitgevers van de Nederlandse versie vonden het blijkbaar niet nodig om de inhoud van dit chirurgie-leerboek aan te passen aan de ontwikkelingen die de medische wetenschap vanaf 1517 had doorgemaakt. 
  • Conservator Ad Maas toont een recente verworven pareltje van het museum. Een luxueus vormgegeven boek aan dat de astronoom Willem de Sitter in 1933  ter gelegenheid van zijn 25-jarige professoraat ontving. Het boek bevat de handtekeningen van de toenmalige wereldtop van de astronomie. Waaronder die van Albert Einstein, waar de Sitter mee samenwerkte. 

Praktische informatie

Waar: In de foyer van Rijksmuseum Boerhaave

Wanneer: Op zondag 3 november 2024 staan onze conservatoren voor u klaar van 11.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 13.30 uur. Binnen deze twee blokken kunt u vrij binnenlopen en aansluiten waar er plek is.

Voor wie: Deze activiteit is geschikt voor bezoekers vanaf 12 jaar oud.

Kosten: Deze activiteit is gratis met een geldig entreebewijs (Museumticket, Museumkaart etc.). Aanmelden voor deze activiteit is niet mogelijk.

Deze activiteit is georganiseerd in het kader van Letterlijk Leiden. Kijk op de website voor meer informatie.

Zoek op