BrAInpower (2022-2023)

Terug naar Te zien & te doen

Van deepfakes, streamingdiensten en dating apps tot gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s en medische toepassingen: we kunnen niet meer om kunstmatige intelligentie heen. Het verandert onze levens, zoals ooit stoommachines ten tijde van de industriële revolutie dit deden. De tentoonstelling BrAInpower laat zien waar AI met succes kan worden ingezet, hoe we er de vruchten van plukken, maar belicht ook de schaduwkanten.

Gastconservator Bas Haring is de gids in deze expositie en leidt de bezoeker langs thema’s over vrije wil, consequent redeneren, zelf leren en: hoe bijzonder zijn wij eigenlijk? De verschillende thema's geven stof tot nadenken: hoe hebben de computer en AI ons leven verrijkt? En: wat zijn de schaduwzijden ervan? Er wordt in de tentoonstelling aandacht besteed aan discriminerende data: hoe bevooroordeeld zijn algoritmes? Maar ook aan het gebruik van AI voor de verwerking van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of voor het stellen van een kankerdiagnose. Persoonlijke verhalen laten zien hoe AI overal aanwezig is en welke impact dit heeft op ons leven. 

In de tentoonstelling staan historische, wetenschappelijke en kunstobjecten, waaronder de Next Rembrandt van Wunderman Thomson, de Reprobots van Gusz Eiben, zorgrobot Alice, het project 0,0146 seconds van kunstenares Julia Janssen en een deepfake van Alan Turing. Tot de highlights van BrAInpower behoren originele brieven van Alan Turing, de grondlegger van kunstmatige intelligentie, die Rijksmuseum Boerhaave speciaal voor deze tentoonstelling van King’s College in Cambridge in bruikleen heeft.

Voor de vormgeving van de tentoonstelling en het ontwerp van het campagnebeeld is AI gebruikt. Zo werd de typografie in de tentoonstelling en voor de campagne door AI gegenereerd en vormgegeven. 

De nieuwe tentoonstelling BrAInpower was van 9 september 2022 t/m 5 maart 2023 te zien bij Rijksmuseum Boerhaave.

De tentoonstelling BrAInpower is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Stichting ADP.

Zoek op