Hoe bacteriën zich aanpassen aan hun omgeving: gevisualiseerd met cryo-elektronenmicroscopie

Terug naar Te zien & te doen

Adam Sidi Mabrouk MSc, promovendus Instituut Biologie, Universiteit Leiden

Hoe kunnen bacteriën zich verdedigen tegen aanvallen van giftige stoffen of andere micro-organismen? Hoe gaan zij om met de veranderingen die plaatsvinden wanneer zij zich naar een gastheer verplaatsen? En hoe zijn zij in staat zich te verplaatsen naar een meer gunstige omgeving? 

Deze vragen zijn alleen maar te beantwoorden door naar het kleinst mogelijke te kijken. Dit doen wij met de hulp van cryo-elektronenmicroscopie. Deze gespecialiseerde microscopie-techniek kijkt naar bevroren bacteriën en is in staat verder in te zoomen dan een gebruikelijke lichtmicroscoop, dankzij het gebruik van een elektronenstraal in plaats van een lichtstraal. Dit zorgt ervoor dat wij een stapje dichterbij komen in het beantwoorden van bovengenoemde vragen. 

In deze lezing zal ik een overzicht geven van het onderzoek dat wij doen in het Briegel Lab en zal ik onze unieke blik op de wereld van micro-organismen delen. 

Praktische informatie
Wanneer: Zaterdag 16 december 2023 van 11.00 tot 12.30 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of online via de livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis, het bijwonen van de lezing in het museum is ook gratis maar als u een Museumjaarkaart heeft dan scannen we die graag.
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.

Lezing 16 december in het museum

Velden met * zijn verplicht

Lezing 16 december via livestream

Velden met * zijn verplicht

Zoek op