In samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave organiseert Studium Generale een lezingenreeks rondom de tentoonstelling Besmet! De lezingenreeks kijkt naar de oorzaken en gevolgen van besmettingen, in de breedste zin van het woord. Verschillende sprekers zullen uiteenlopende onderwerpen behandelen: Wat doet ‘kunst’ voor de mens? Sterft de banaan uit? Hoe ging men vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? De vier lezingen vinden om de week plaats op vrijdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur.
Wanneer: vrijdag 12 maart van 15.00 tot 16.00 uur
Voor wie: volwassenen
De pest in de vijftiende eeuw
Dr. Claire Weeda, universitair docent Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden
Tientallen miljoenen mensen zijn omgekomen tijdens de Tweede Pestpandemie, tussen de veertiende en de zeventiende eeuw, in Azië, Afrika en Europa. Ook in steden in de Lage Landen moest men leren omgaan met de pest, die gemiddeld om de tien jaar de kop op stak. De uitbraken brachten kommer en kwel, hongersnood en soms gevaarlijke complottheorieën. Ook leidde de pest tot de ontwikkeling van nieuwe methodes van ordehandhaving en registratie van personen en goederen, en tot samenwerking tussen steden en sociale mobiliteit. Stadsbesturen voerden quarantainemaatregelen in om de pest tegen te houden, maar er werd ook poëzie geschreven om de geest gezond te houden. In deze lezing gaan wij specifiek kijken naar hoe één stad, Sint-Truiden, omging met de pest in de vijftiende eeuw.
Helaas de lezing in Rijksmuseum Boerhaave is vol, wellicht is het nog wel mogelijk je aan te melden voor de online live stream.