Zwarte gaten; van raadsel en theorie tot tentoonstelling

Terug naar Te zien & te doen

Momenteel doet Jeroen Van Dongen historisch-filosofisch onderzoek naar de fysica van zwarte gaten en is gastcurator van de expositie “Dichter bij het Zwarte Gat” in Rijksmuseum Boerhaave.

In zijn lezing bespreekt Van Dongen, aan de hand van objecten uit de tentoonstelling, hoe wetenschappers tot het inzicht kwamen dat sommige sterren aan het einde van hun levensloop imploderen tot een “zwart gat”, waarom Einstein daar niet in geloofde en hoe deze nog steeds wetenschappers voor de grootste raadsels stellen. Ook bespreekt hij hoe de kunsten en bekende beelden ons kunnen helpen een voorstelling te maken van zwarte gaten.

Over de spreker

Jeroen van Dongen is hoogleraar wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook co-directeur is van het Vossius Centrum voor Geschiedenis van de Wetenschappen. Voorheen was hij als redacteur van de verzamelde werken van Albert Einstein werkzaam aan het California Institute of Technology.

Praktische informatie

Wanneer: Zaterdag 23 maart van 15.00 tot 16.00 uur.
Waar: In de congreszaal van het museum of online via de livestream

Kosten: Deelname aan de livestream is gratis. Het bijwonen van de lezing in het museum is gratis met een geldig entreebewijs (op vertoon van een museumticket, of geheel gratis met bijvoorbeeld een museumkaart of collegekaart).
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.

Klik hier om terug te gaan naar de verzamelpagina van deze reeks.

23 maart in het museum

Velden met * zijn verplicht

23 maart via livestream

Velden met * zijn verplicht

Zoek op